Panická porucha

Dobrý den, můj dotaz se týká panické poruchy. Zatím jsem nebyla diagnostikovaná ale všechny symptomy sedí.( třes, neklid, bušení srdce, panické ataky, přeskakování srdce, skálopevně přesvědčení ze umřu že jsem nemocná... atd) Mám domluvené první sezení u psychiatra, ale až za delší dobu. Do té doby nevím co mám dělat s těmi záchvaty paniky. A jak se vypořádat s těmi myšlenkami že umřu a že jsem smrtelně nemocná, je to vyčerpávající. A jak je to s léčbou? Jsou vždy nasazovány AD? Můžu se jim nějak vyhnou, jejich nežádoucí účinky mě, překvapivě, děsí. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, Eleno. Vzhledem k tomu, že jsou moji kolegové psychiatři na dovolené, dovolím si Vám odpovědět sám v rámci garantované expresní odpovědi, přestože mám jinou specializaci. Z tohoto důvodu však berte moji odpověď s rezervou a stejně jako v ostatních případech, naše virtuální konzultace v žádném případě nenahrazují reálnou návštěvu lékaře a tím spíše v případě, že tazatel pokládá dotaz z oblasti pychologie resp. psychiatrie. Záchvaty paniky jsou poměrně komplexní záležitostí a nelze je diagnostikovat jen na základě pocitů pacienta a tím, že je srovnáte s výčtem příznaků, které jsou v literatuře. Zkuste v případě ataky svůj problém racionalizovat, vzhledem k Vašemu odhadovanému věku jsou myšlenky na smrtelná onemocnění racionálně nesmyslné. Skvělá je rozhodně podpora okolí, rodičů, přítele, ... a to zejména v případě, kdy se o ně můžete "opřít" v průběhu probíhající ataky. Do první konzultace u psychiatra můžete rovněž navštívit praktického lékaře s žádostí o předpis nějakých mírnějších léků pro zklidnění event. psychofarmak na dobu, než Vám bude psychiatrem navržena definitivní léčba. Nežádoucí účinky v tento moment nestudujte, daleko je v tento moment převáží případný účinek vedoucí k úpravě Vašich stavů. Později po navázání spolupráce s pysychiatrem a event. psychoterapeutickým přístupeme budete konfrontována se situací, kdy se bude dávkování případných léčiv zcela jistě postupně snižovat anebo v ideálním případě se léky opět vysadí v době, kdy bude jisté, že již ataky zvládáte. V případě naléhavého problému však již nyní neváhejte kontaktovat domluveného psychiatra s žádostí o přesunutí data konzultace resp. alepoň telefonické intervence. Kdykoliv se rovněž můžete obrátit na praktického lékaře. S přáním hezkého večera.

MUDr. Tomáš Šebek
MUDr. Tomáš Šebek

Specializace: Chirurgie zaměřená na laparoskopické operace
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x