Panická porucha?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda moje problémy mohou značit panickou poruchu. Jsem zdravá, nemám žádné problémy, krom padání vlasů poslední rok, mám dvě malé děti a jsem na mateřské dovolené už 4 roky. Poprvé jsem dostala tzv. záchvat před dvěma měsíci, z ničeho nic jsem se v noci vzbudila asi 15 minut po tom, co jsem usla, hrozně mi bušilo srdce, měla jsem pocit na omdlení, hrozně rychle jsem dýchala, musela jsem jít navzduch, otevřela jsem si okno, ale zase jsem se roztrásla zimou, třas mi zůstal a nevěděla jsem co dělat, myslela jsem, že to se mnou každou chvíli sekne, měla jsem pocit hrozné tíže na hrudi a pocit, že mi nejde krev do hlavy. Manžel mi zavolal záchranku, kde mi udělali EKG, z kterého nic nezjisili, tlak jsem měla lehce zvýšení, doktor na mě nic neshledal, dal mi lexaurin a šla jsem domů. Cítila jsem se už dobře. Další "záchvat" přišel přesně za týden ale v daleko menší intenzitě, jen pocit na omdlení, lehké bušení srdce, zrychlené dýchání a pocit na zvracení, ustála jsem to sama v posteli, snažila jsem se uklidnit, do hodinky to přešlo a usla jsem, tyto "záchvaty se mi opakují jak kdy někdy jednou za týden, někdy i 2x do týdne, ale vždy už jen v té menší míře, ale necítím se prostě úplně ok a od té doby mi zůstal i takový pocit napětí, pořád jakobych se něčeho bála , ale čeho???? Kožařkou jsem byla odeslána na internu (z krve mi bylo zjistěno menší množství leukocitů), po 14 dnech se krev o trochu zlepšila (prý to mohlo být po infekci), internistka mě na moje potíže poslala na kardiologii, sono břicha a štítné žlázy, odběry krve na uminulogii a nikde mi nic nenašli, štítnou žlázu mám v pořádku, sono v pořádku a ultrazvuk srdce taky v pořádku, na výsledky celodenního EKG holtra teprve půjdu, ale nemyslím, si že by něco zásadního našli. Cítím se už jako blázen a všichni mi říkají, že moje problémy nejspíš souvisí s psychikou, tak jsem začla pátrat a myslím, že tohle by na mě sedělo. Mám si zajít za psychiatrem? Jsem vůbec ještě normální?? Chtěla bych se cítit dobře tak jako dřív, užívat si s dětma, ale pořád myslím jen na to, kdy mi zase bude zle :-( Dokážete mi poradit? Děkuji Jana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jano, určitě by bylo dobré navštívit v dohledné době psychiatrickou ambulanci a konzultovat svoje potíže se specialistou. Je několik možností, jak postupovat. Je možná terapie pomocí léků, tzv. antidepresiv a anxiolytik nebo psychoterapie zvaná kognitivně-behaviorální terapie u psychologa nebo psychiatra, který ji nabízí nebo kombinace obou- léků a psychoterapie, která je nejpřínosnější.Mohu Vás v každém případě ujistit , že jste normální, a že úzkostnou poruchu prožívá v životě minimálně jednou téměř každý člověk. Je dobré zjistit tzv. spouštěč úzkosti,ale to je úkolem psychoterapie.

MUDr. Andrea Bryčková
MUDr. Andrea Bryčková

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Psychiatrická ambulance v Hořicích NZZ

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: