Panická porucha - příznaky, léčba

Navštěvuji psychologa (měsíc) a ted už i psychiatra (dva týdny). Pravděpodobně trpím panickou poruchou. Dostal jsem Sertralin Actavis 50 mg s tím, že beru půlku ráno. K tomu mám Xanax, když mám větší obtíže. Léky beru cca 6 dní. Dle příbalových informací můžou způsobovat řadu vedlejších účinků. Je mi dost nevolno, mám problém celé dopoledne něco sníst a citím se docela slušně oblbnutý a bez nálady a chuti cokoliv dělat. Velmi se mi také potí hlavně ruce, ale ne celý den vždy v takových návalech. Chci se zeptat, jestli je to normální a zda-li tyto vedlejší účnky s odstupem času vymizí. Příjde mi, že ani nevím jestli už mi není spíš hůř z těch prášků než od mojich úzkostí. Dále bych se chtěl zeptat, jak bych si mohl od toho pomoci sám se sebou. Je mi jasné, že prášky nejsou řešení, pouze přechod abych nabral sílu a mohl se opět stát normální. Pomáhá třeba překonávat svoje strachy? Myslím tím to, že se pomalu bojím někam jezdit a chodt, aby mi zase nebylo špatně, omezil jsem styky s kamarády a pod. Díky za rady a reakce.

Odpověď odborníka:

Po nasazení antidepresív, ve Vašem případě sertralin, se mohou objevit vedlejší nežádoucí účinky ve formě bolestí v žaludku, nechutenství, průjmu , které ale během tří až čtyř dnů postupně odezní. Proto je vhodné užití léku Xanax se sertralinem 50mg v jedné fázi, prvních 5-7 dnů, a pak Xanax již můžete vysadit, sertralin by měl nastavit dobrý účinek pro snížení úzkostných stavů. K medikamentózní léčbě je velmi vhodné nadále pokračovat v psychoterapii, zvláště pokud máte možnost kognitivně-behaviorální terapie, která Vám pomůže zvládnout úzkost s konkrétních situací.

MUDr. Andrea Bryčková
MUDr. Andrea Bryčková

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Psychiatrická ambulance v Hořicích NZZ

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: