Panická porucha v těhotenství

Dobrý den chtěla bych se zeptat jsem ve 30 tt a vrátila se mi panická porucha, dříve sem se s ní uspěšně léčila cipralexem ale otěhotněla jsem a musela prášky vysadit, bhoužel se mi vrátila necítím se někdy dobře mívám vnitřní třes, projíždí mnou nepříjemná vlna strachu, mívám i špatný spánek nemívám to naštěstí každý den ale mám strach že by to mohlo ublýžit miminku. Psychatr mi napsal při potížích frontin ještě jsem ho nepoužila nevím jestli by to mohlo ohrozit miminko tak vás prosím o radu jestli překonat třes nebo si vzít třeba půlku frontinu děkuji.....

Odpověď odborníka:

Vážená a milá paní Vendulko, především si myslím, že Váš psychiatr Vás zná, o Vašem těhotenství zřejmě také ví a udělal rozhodnutí, které je správné. Obecně jsme vždy nejradši, když maminka nebere v těhotenství nic. Když však stojíme před rozhodnutím, jestli je horší stres z panické úzkosti, nebo půlka „uklidňovadla“, o němž je navíc známo, že ani matku ani plod neohrožuje, saháme po uklidňující medikaci. Čím míň, tím líp! Měla byste se naučit nějaké dechové cviky (dýchání do břicha, které rozhání úzkost), stejně by se Vám posléze mohly hodit u porodu. Možná, že dřív než k nějakému psychologovi se dostanete do poradny, kde to sestřičky většinou také umějí.

MUDr. Radkin Honzák, CSc.
MUDr. Radkin Honzák, CSc.

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: