Panická úzkost

Potřebovala bych poradit ohledně mého zdravotního stavu, doktoři si už semnou neví rady. Na začátku září jsem mě při ulehnutí začalo bušit srdce, pocit nedodýchnutí, třes a zimnice a pocení celého těla s častým nucením na močení. Toto trvalo celou noc a ráno jsem šla k internímu lékaři, který mě vyšetřil udělal rtg plic a poslal mě pro jistotu i na chirurgii jelikož sem dostala průjem a bolelo mě břicho. Po kontrole jsem ale znova chytala záchvat ale tentokrát v takové intenzitě, že jsem nebyla schopna chodit, naměřili mi ekg vše v normě ale raději mě odvezli do nemocnice, kde jsem dostala uklidňovák a poslali mě domů. Následně na neurologii mi byla potvrzena tetanie(mám už 7 let) dostala jsem magnosolv a půl tabletky asentry 50 a na kardiu jsem dostala betaloc zok 25 ráno, který už ale neberu. Byla jsem i na EEG, EKG holter, echo srdce, tlakový holt, ergometrie vše v normě. Ještě mě ale čeká vyšetření štítné žlázy. Navíc od nástupu této nemoci jsem neměla skoro žádnou menstruaci, ale gravidní nejsem. Nyní jsem změnila obvodního lékaře a ten mi řekl, že se mu můj stav nezdá být psychický, tak opravdu nevím co mi je. Neustále se mi točí hlava, občasná tupá bolest na spánkách, bušení srdce a bolest hrudníku a různé píchání, občasná zmatenost a bolest kloubů. Už jsem z toho nešťastná jelikož je mi 23 let a neustále myslet na to jestli moje srdce vydrží ten nápor častého bušení mě vyvádí z míry. Je možné, že tohle způsobuje nějaký nedostatek minerálů, nebo hormonu štítné žlázy, nebo jde opravdu jen o panickou ataku? Předem moc děkuji za odpověď na můj dlouhý dotaz :)

Odpověď odborníka:

Moniko, rozumím Vašemu problému, bylo by dobré v této fázi zvýšit lék Asentra na 50mg za den, tedy celou tabletu ráno a je velmi pravděpodobné, že v průběhu týdne budete muset ještě zvýšit na 100mg za den, buď v jedné tabletě ráno nebo 50mg ráno a v poledne, pak teprve bude dostatečně účinný a začnete se cítit lépe. Přesto bych doporučovala navštívit psychiatra nebo psychologa , který se zabývá kognitivně-behaviorální terapií , se kterým byste přišla na vnitřní spouštěče Vašich úzkostných stavů a naučila se s nimi pracovat a neutralizovat je. Kombinace psychoterapie a antidepresívní léčby je neefektivnější a nejrychlejší cesta k úplné úzdravě.

MUDr. Andrea Bryčková
MUDr. Andrea Bryčková

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Psychiatrická ambulance v Hořicích NZZ

 
Líbí se vám odpověď?
+12 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: