Panická úzkostná porucha

Dobrý den, před dvěma měsíci mi byla diagnostikována panická úzkostná porucha. V současné době se léčím pomocí AD typu SSRI a Xanaxem SR 1mg na noc (pro lepší spánek). Momentálně jsem tedy v 8.týdnu léčby a cítím výrazné zlepšení. Nicméně jsem se ještě příliš vnitřně nevyrovnal s tím, že trpím psychickou poruchou. Se stigmatem úzkostné panické poruchy jsem schopen se vyrovnat, ale vnitřně se obávám, jestli v budoucnu nemůže přijít nějaká další závažnější psychická porucha. Chtěl bych se Vás proto zeptat, jestli je nějaká souvislost mezi úzkostnou poruchou a psychotickými poruchami? Předem děkuji za odpověď Jirka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pane Jiří. Rozumím Vašemu strachu z úzkostné poruchy. Bohužel naše všeobecná společnost pořád zobrazuje psychické problémy jako stigma a něco o čem se nemá mluvit. Není tomu tak. Každý člověk zažil úzkost alespoň jednou za život. Není za co se stydět. Doporučuji Vám se pobavit s psychologem o Vašich úzkostech a strachu z toho, že máte psychickou poruchu. Usnadní Vám to průběh, pomůže získat nadhled a porozumění ohledně Vaší poruchy. Z toho pramení i klid a získáni kontroly nad úzkostí. Dále k Vašemu dotazu. Nemám dost informací o Vašem stavu, abych dokázala otázku snadno zodpovědět. Úzkosti mohou být přítomny i u dalších poruch. To ale neznamená, že se Vám to stane. Váš psychiatr by rozpoznal přítomnost i jiné poruchy. Přeji hodně štěstí a trpělivosti. Řehaková, M.A.

Terra Řeháková, M.A.
Terra Řeháková, M.A.

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Poradenství – Counseling

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: