Papilární karcinom

Dobrý den paní doktorko, mám na Vás dotaz. V listopadu 2014 mi byla vyoperována štítná žláza s podezřelým uzlem. z histologie potvrzen papilární karcinom, nikoliv v uzlu, ale přímo ve žláze-vel. 11mmx10mm. V prosinci jsem podstoupila léčbu radiojodem. Kontrolu jsem měla v březnu 2015, na které mi pouze vzali krev. Žádný ultrazvuk. Řekla jsem paní doktorce, že mě trápí tlak v krku, nemůžu v noci ležet na zádech, špatně se mi dýchá, bolestivost a zduření nad klíční kostí. Na toto mi řekla, že to mám říct obvodnímu lékaři, který mě pošle na ORL, že to není problém od ,,nich". Za 10 dní mě přišly výsledky z odběrů : S_TSH : 4,509, S_FT4 : 15,4, S_TGB : 0,04, S_TGAB : 98,5 ( tato hodnota tučně psána). Kontrola a ultrazvuk 23.6.2015. Můj dotaz: co ta hodnota S_TGAB? Nemůže to mít nějakou souvislost s karcinomem? Mám hrozný strach, aby to nekolovalo v těle, někde třeba do uzlin. Byl postup lékařky správný? Děkuji za odpověď, hezký den L.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, hladina TGAB s karcinomem jako takovým souvislost nemá, je to jenom parametr, který upravuje hodnocení parametru TGB. Co se týče hodnocení ultrazvuku - nějakou dobu po operaci a radiojódu není hodnotitelné kvůli tkáňovým změnám a procesům hojení. Nicméně potíže, které jste zde uvedla nejspíš s karcinomem jako takovým souviset nebudou, pokud byste měla nějaká ložiska nádoru někde v těle, radiojód by to byl zobrazil a za tak krátkou dobu je nepravděpodobné, aby to dorostlo na krku do takových rozměrů, aby to způsobovalo tlakové změny na krku. Nicméně, pokud by se to nelepšilo, určitě lékaře, byť ORL vyhledejte. Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: