Papylomavirus

Dobrý den, dnes jsem byla na cytologii, pan doktor říkal, že bych mohla mít papylomavirus. Udělal mi stěry a výsledky budou za 14 dní. Já mám hrozný strach. Mám přítele oba jsme si věrní, jiné partnery jsme neměli, přítel měl jeden pohlavní styk rok a půl před tím než jsme se poznali, použili kondom. Užívám antikoncepci. Znamená to tedy, že pokud bych papylomaviry měla a byla by mi provedena léčba, že už nikdy nemůžu mít s přítelem pohl. styl bez kondomu? A chtěla bych se zeptat jestli očkování proti HPV má pak ještě smysl? Mám z výsledků hrozný strach. Mít papylomavirus znamená už nemít sexuální život?

Odpověď odborníka:

Jako bych podobný dotaz před časem četl a odpovídal na něj, inu nejasností kolem papilomavirů je stále celá řada. (1) Papillomaviry je populace promořena, nejedná se ani zdaleka o něco výjimečného. Rozhodně to neznamená konec sexuálního života ani samo o sobě ohrožující zdravotní stav. (2) Pokud v sobě hostíte tzv. vysoce rizikové typy lidského papillomaviru (HPV, human papilloma virus), pak máte větší riziko onemocnění rakovinou děložního hrdla - vzhledem k tomu, že je dostupné (děložní) hrdlo jednoduchému vyšetření u gynekologa, stačí toto vyšetření absolvovat podle domluvy s lékařem, přinejmenším 1 x do roka. (3) Kde se vzala papillomavirová infekce dnes nerozklíčujete, jednou z jejích záludností je to, že nemusí vyvolávat žádné obtíže - dokonce nikdy v životě, navíc není přenosná jen sexuálním stykem. (4) Očkovat se nechte, spíše než Cervarix vakcínou (obsahuje jen 2 vysoce rizikové typy HPV) vakcínou Silgaard (obsahuje 4 vysoce rizikové typy HPV), nikdy není vyloučeno, že - máte-li jeden z nich - nemůžete získat infekci ještě jedním ze zbývajících tří - očkování je vhodné i pro partnera, očkování je vhodné i pro partnera (jednak může být potenciálně přenašeč, jednak mu hrozí s větší pravděpodobností rakovina penisu). očkování ale nenahradí nutnost pravidelných gynekologických kontrol s odběrem na cytologii hrdla děložního. (4) Podle mého soudu není otázka prezervativu klíčová, do oznámení výsledků bych ho používal, pak po konzultaci s lékařem. Dr. Borovanský

MUDr. Vladislav Borovanský
MUDr. Vladislav Borovanský

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: