Paralen a diabte

Dobrý den. Jsem diabetik 2 typu.Beru léky eucreas a sortis.Chtel bych se zeptat jestli v případe chřipky si mohu vzít Paralen nebo ibalgin.Pani doktorka doporučila jen aspirin. Dekuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den pane Pepo. Paralen můžete brát, pokud nemáte jinézávažné onemocnění - jako je anemie s rozpadem krvinek (hemolytická anemie), závažné vrozené onemocnění (nazývané deficit glukózo-6-fosfát dehydrogenázy), nebo těžší poškození jater. Neuvedl jste, že byste měl podobné choroby, proto -myslím- se nemusíte bát užít běžné dávky paralenu. Samozřejmě je nevhodné pít alkohol, pokud tento lék už¨íváte a je nutné dodržet dávkování (příliš vysoké dávky by poškodily játra! (ale jedná se o dávky 8 gramů a výše - tolik tablet byste si jistě nevzal). Jestli můžete Brufen - i to závisí na jiných chorobách či okolnostech: neměl byste jej užívat, pokut máte aktivní žaludeční nebo dvanáctníkové vředy, pokud máte nekontrolovanou hypertenzi (vysoký tlak) nebo pokud byste užíval Warfarin. Ani jeden z léků není stoprocentně zakázán pokud užíváte sortis a eucreas, i když na druhou stranu tyto léky mohou poněkud zatežovat játra a u některých (velmi vzácných) případů vrozené poruchy jistě může jakýkoli lék v kombinaci s jiným přinést problém. Ale to platí i pro Aspirin. Zpátky k léčbě chřipky: Ani paralen, ani Brufen nežřeší příčinu, jen zakrývají příznaky. Skutečným řešením je včasné očkování, nebo lék zvaný Tamiflu. Doufám však, že v nejbližší době žádná chřipková epidemie nehrozí a tak ani jeden z léků nebudete potřebovat. Hezký den Karel Kubát

MUDr. Karel Kubát
MUDr. Karel Kubát

Specializace: Intenzivní medicína
Pracoviště: Centrum pro závislé na nikotinu

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: