Paranoidní chování 77 leté maminky. jak se mám chovat k ní já, dcera?

Dobrý den, Moji mámě je 77 let. Máma se stará celodenně o ležícího manžela, mého otce, který ma Parkonson pozdní stadium. Bydlí sami, v byte v domově s pečovatelskou službou. Odmítá dat tátu do ústavu. Během posledního roku u ni spatřuji výrazně paranoidní chování ke všem v okolí, zhoršení paměti a orientace, nevhodné chování (neodpovídá situaci). Byla na vyšetření na neurologii včetně EEG vyšetření. Výsledek: subjektivní porucha paměti a podílem AD syndromu, porucha spánku. Jinak epikriza: Hypertenze, HLP st.p.mikroch. extirpace neurinomu C23. dx. NNH 2003, eufcni struma porucha spánku. Citalec od praktické lékařky odmítá brát, protože "neni přece blázen" Svůj stav jako problémový neguje. Říká, že je naprosto v pořádku. Teprv ted jsem se dostala k otázce. Máma mne obvinila, ze jsem ji ukradla z bytu peníze. Potom je po dvou měsících našla. Protože si nepamatovala, ze by je někam schovala, obvinila zase mne, ze jsem je vrátila zpět tímto způsobem. Ted již 10 dni ma úplně vyšinuty a vyhoceny stav, má kardiovaskulární problémy, tlak 180 /100, pričemž problém je v "samo ničení", "jak ze se dcera mohla takto zachovat?!" Po moji sestře vyžaduje ode mne omluvu, ze jinak se mnou v životě již nepromluví. Mám se vzhledem k jejímu zdravotnímu stavu se omluvit za to, co jsem neudělala, jen aby se trochu sklidnila? Nebo to vubec nepomůže? Předem děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den MArino. Co se týče paranoidity jedná se o syndrom, nejčastěji při alzheimerově demenci (myslím že jste používala AD zkratku)Nejčastěji pacient zastírá kognitivní deficit, věci které nemůže najít interperpretuje jako ukracené. Citalec toto nevyření Je nutné nasadit antipsychotika, a zvážit nasazení kognitiv, což může dělat pouze odborník psychiatr. POkud někdo odmítá psychiatrickou péči nemůžeme dělat nic, pokud bezuprostředně neohrožuje sebe nebo okolí a to pak většinou řeší RZP a event ostatní záchranný systém. Pokud bude maminka chtít samozřejmě jí rád ve své ambulanci na Letnanech uvítám nebo jiný lékař pokud ne, aktuálně nemohu nic dělat. zdravím MUDr. Miroslav Sekot

MUDr. Miroslav Sekot
MUDr. Miroslav Sekot

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Hélio - centrum pro duševní zdraví

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Pooperační bolest
Články: Pooperační bolest
Chystáte se na svou první...
Mykóza penisu: Pohlavní nemoc to není, ale přehlížet ji se nevyplácí!
Je test otcovství opravdu spolehlivý?
Články: Je test otcovství opravdu spolehlivý?
Když se řekne test...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Bércové vředy aneb Když se léčba křečových žil nedaří
Články: Bércové vředy aneb Když se léčba křečových žil nedaří
Možná jste to už někdy sami...
Hrůzami opředená prohlídka aneb Co se děje při koloskopii
Články: Hrůzami opředená prohlídka aneb Co se děje při koloskopii
Kolonoskopie, či koloskopie...
Jak si poradit s ječným zrnem
Články: Jak si poradit s ječným zrnem
Ječné zrno je pupínek nebo...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Počítačová tomografie (CT)
Články: Počítačová tomografie (CT)
Počítačová nebo computerová...
Zánět žil
Články: Zánět žil
Zánět žil, flebitida, se...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x