Paranoidni porucha osobnosti

Dobrý den, víc jak pul roku mě provází myšlenka, že bych mohla mít psychickou poruchu. Odvíjelo se to že začátku žárlivostí na přítele, postupná vztahovačnost a často návaly smutku a úzkosti. Vím, že je to můj vnitřní blok, ale mám pocit, že sama si z něj těžko pomůžu. Slyšela jsem o tzv. EEG, ale nevím zda je možné si o toto vyšetření požádat u obvodního lékaře. A pro některé homeopatika bych musela k psychiatrovi. Žádám Vás tedy o radu. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Terezo. Bohužel nerozumím úplně Vašemu textu - nepsala jste jej na telefonu a nezapoměla zkontrolovat? Bohužel Vám přes internet nemůžu říct, jestli trpíte nějakou psychickou poruchou. Nicméně příznaky, které opisujete (žárlivost, vztahovačnost, návaly smutku a zlosti), můžou mít mnoho příčin, a nejčastěji při nich nejde o psychickou poruchu. Nevím, kolik máte let, vidím jen, že méně jak 20. Dospívání může být velmi náročné období, kdy hledáme sami sebe, svoje místo mezi kamarády, dospělými, v partnerských vztazích... Jsme zranitelní, učíme se zacházet s novými, často kolísavými pocity, a může se stát, že s rodiči si nerozumíme a kamarádi nám neumějí pomoct. To ale neznamená, že jste na to sama - nebojte se zajít za odborníkem osobně. Možná víte, že u placeného psychologa většinou čekáte jen pár dní, a u toho, co dělá na pojišťovnu (klinického), zase nemusíte platit, ale možná bude mít termín za delší dobu. Vyšetření EEG se na zjišťování psychologických poruch nepoužívá, protože je neumí rozlišovat. Ať se Vám daří.

Vladimír Marček, Ph.D.
Vladimír Marček, Ph.D.

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Psychologické služby, Brno

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: