Parapertussis

Dobrý den, mám dotaz ohledně Parapertussis. Začala jsem být nemocná, trápil mě především dávivý kašel,bolest na plicích lékařka mi po prohlídce, nejprve dala erdomed, a po týdnu jsem dostala antibiotika. Pracuji jako učitelka,bylo to v době prázdnin a tak jsem nepotřebovala neschopenku. Po antibiotikách se stav nezlepšil. Lékařka mě poslala na rentgen plic a na plicní. Zde jsem byla na vyšetření dýchání a dostala jsem inhalátor seredite. Stav se mi téměř okamžitě zlepšil. Po týdnu jsem neměla již žádné problémy. Lékař na plicním mě ještě poslal na alergologii. Zde jsem prošla testy na alergie - vše negativní. A paní doktorka mě brala pro jistotu odběr na černý kašel. Pak opět plicní, dostala jsem znovu seredite - s tím že mám lehkou obstrukční ventilační poruchu. Dnes jsem byla na druhém kontrolním odběru na alergologii a lékařka mi sdělila, že v prvním testu se jí černý kašel nepotvrdil, ale že to vypadá na lehčí parapertusse - prý to není potvrzené a nemám se bát..Ale já mám obavy abych neohrozila své okolí, chodím do práce, protože jsem měla podezření na astma a alergii. Hledala jsem nějaké informace na internetu, ale o této podobě jsem nic nenašla. Poradíte, prosím co dělat?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, interpretace výsledků testu na protilátky proti parapertussi (i pertussi) je obtížná a k přesnějšímu zhodnocení, zda byly Vaše problémy dány touto infekcí, je potřeba porovnat výsledky testů ze začátku potíží a druhých provedených s časovým odstupem. Pokud jste nyní již při léčbě Seretidem bez obtíží a nekašlete, nemusíte se bát, že byste byla rizikem pro okolí - i kdyby jednalo o vyprovokování astmatických potíží při infekci parapertussí (což se stává), infekčnost je hlavní ze začátku (a od začátku Vašich potíží už uplynula delší doba) a navíc je účinně vyrušena antibiotiky - pokud jste brala vhodný typ, který na parapertussi zabírá.. Na to se zeptejte paní doktorky, až s ní budete probírat výsledky kontrolních testů (a zeptejte se ho také na posilující očkování proti pertussi a také očkování proti chřipce - obojí je pro Vás vzhledem k popsaným potížím i Vaší profesi vhodné...). Přeji brzké uzdravení!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Děkuji za odpověď | Od: Karolína | 14.10.2013 00:42
Velice děkuji za odpověď
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: