Parciální mola a těhotenství

Dobrý den pane doktore, chtěla bych se s vámi poradit ohledně parciální moly a dalšího těhotenství... 9.8.2013 jsem byla na kyretáži dělohy kvůli zamlklému těhotenství (7tt), výsledek histologie: "Kyretáž dutiny děložní zpracovaná dohromady v 1 tkáňovém bloku obsahuje fragmenty plodového vejce s edematózními klky a lehce aktivovaným trofoblastem, některé klky výrazněji členité, nevidím spolehlivě vaskularizaci. Může se sice jednat pouze o hydropický abortus, ale obraz je suspektní z parciální hydatidózní moly, další postup dle klinické úvahy." Paní doktorka mi řekla, že musím počkat, až mi klesne hcg a poté 2-3 měsíce počkat než znovu otěhotním. Hcg mi klesl po několika dnech/týdnech a nyní to bude skoro 4měsíce od zákroku, takže bychom se s přítelem chtěli začít snažit o miminko. 2 měsíce jsem brala kyselinu listovou, nyní po delších bolestech v krku, rýmě, bolestech kloubů a celkové únavě jsem navštívila imunologii, kde mi dělali testy na alergie, štítnou žlázu, celiakii atd. - vše vyšlo v pořádku, jediné co, tak že mám lehce zvýšené eozinofily. Můžete mi prosím poradit zda mám ještě podstoupit nějaké další vyšetření nebo se spíše přestat stresovat a věřit tomu, že se jednalo spíše o náhodu a příště bude vše v pořádku, jak říká má doktorka? Z výše uvedeného výsledku histologie se určitě jednalo o molu nebo jen možná - moc tomu nerozumím. Předem děkuji za jakoukoli radu

Odpověď odborníka:

Nedělejte si zbytečné starosti,pokud je HCG v normálních hodnotách časový odstup je dostatečný a můžete se zcela klidně pokoušet o graviditu, další vyšetření zatím nejsou zapotřebí. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: