Parciální nekrektomie

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se Vás zeptat, zda by jste mi neuměla poradit s babičky problémem. Babička byla na operaci žlučníku (vyndání kamenů - bylo to ale vážnější, protože to měla již velice dlouho) a teď má komplikace. Už je sice z nemocnice doma, ale každé 2 dny musí jezdit na bulovku na čištění rány - v podkoží "něco" má, kvůli čemu to nechávají "otevřené" a něco jí z toho vytékalo. Ve zprávě je napsáno "parciální nekrektomie". Nevíte prosím, o co jde?? Hrozně se o ni bojíme, ale nikdo nám nechce nic říct. Nemá ani antibiotika. Děkuji Vám! D. Špetlíková

Odpověď odborníka:

Milá Deniso, předně si vážím Vašeho zájmu o zdraví babičky. O samotné operaci toho mnoho nepíšete, možná ani nevíte, budu tedy pouze spekulovat. Operace byla zřejmě provedena klasicky - tedy řezem, mluvíte-li o otevřené ráně. To samo už ukazuje na závažnost operačního nálezu - žlučník ve srůstech, množství kamenů, nebo operuje-li se žlučník tzv. en chaud - za tepla- má-li pacient akutní potíže, event. počínající cholecystitidu...Toto všechno spolu s věkem pacientky, přidruženými chorobami - např cukrovka, obezitou - či silným tukovým polštářem na břiše, jsou nepříznivé faktory hojení rány. Je-li infekt pouze v ráně a pacient nejeví celkové známky zánětu, nejsou ATB nutností. Důležité jsou právě časté převazy, čištění a vyplachování rány, nekrektomie. Parciální nekrektomie - částečné odstranění nekrotické - tedy neživé zřejmě infikované tkáně, která brání uzavření rány a úplnému zhojení. S pozdravem MUDr. Marta Ručková

MUDr. Marta Ručková
MUDr. Marta Ručková

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Nemocnice Milosrdných bratří Brno

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Parciální nekrektomie - doplnění | Od: Denisa | 1.11.2014 18:20
Dobrý den paní doktorko, nejsem si jista, zda je to
možné, ale ráda bych doplnila svůj dotaz. Babička
měla operaci nejprve laparoskopií, ale při ní se
ukázalo, že to nestačí, takže ji rovnou i "otevřeli"
(měla tam srůsty a velké kameny, za "tepla" to
nebylo, nechali ji čekat 2 měsíce - tak dlouho, že
se jí 2x ucpal žlučovod kamenem a museli ji ho
zrpůchodňovat strčením "hadice" do krku). Poté
měla v nemocnici drén, vyndali ji ho než šla domů,
ale i poté z rány /podkoží/ právě něco vytékalo
(teď už ne, když chodí na ta čištění). Doktor říkal
něco o tom, že štávy ze žlučníku mohly něco
poškodit a tento současný stav vyvolat (ale
nevím, jeslti jsem ho správně pochopila).

Pokud by Vám pomohlo, opsala jsem z poslední
zprávy od lékaře toto:

bez teplot
o: afebilní, K-P komp.
rána v med. polu dehiscentní, na spodině
regredující fasciitis kde ale stále nekrózy, podkoží
čisté, granuluje, v later. polu. dehiscence kůže
cca 1cm, odkud zkalená sekrece, v.s. při
probíhající fasciitis v ob. celé rány, spodina je
pevná.
t.h.:par. nekroktomie, betadine sirup
odebrán stěr, 27.10 zahájeno vlhké hojení

Babička by se ráda také zeptala, jestli může svou
léčbu podpořit nějakými prášky/vitamíny apod.? A
jak dlouho zhruba se může ta nekrofilní tkáň tvořit
(nebo nechápu, jak je možné, že tam pořád je,
když ji obden čistí)?


JEŠTĚ JEDNOU VÁM MOC DĚKUJI!
reagovat
re:Parciální nekrektomie - doplnění | Od: uLekare.cz | 3.11.2014 10:17
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, aby jste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme.
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: