Parciální nekrektomie - doplnění

Dobrý den pane doktore, nejsem si jista, zda je to možné, ale ráda bych doplnila svůj dotaz (http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/parcialni-nekrektomie-93625). Babička měla operaci nejprve laparoskopií, ale při ní se ukázalo, že to nestačí, takže ji rovnou i "otevřeli" (měla tam srůsty a velké kameny, za "tepla" to nebylo, nechali ji čekat 2 měsíce - tak dlouho, že se jí 2x ucpal žlučovod kamenem a museli ji ho zrpůchodňovat strčením "hadice" do krku). Poté měla v nemocnici drén, vyndali ji ho než šla domů, ale i poté z rány /podkoží/ právě něco vytékalo (teď už ne, když chodí na ta čištění). Doktor říkal něco o tom, že štávy ze žlučníku mohly něco poškodit a tento současný stav vyvolat (ale nevím, jeslti jsem ho správně pochopila). Pokud by Vám pomohlo, opsala jsem z poslední zprávy od lékaře toto: bez teplot o: afebilní, K-P komp. rána v med. polu dehiscentní, na spodině regredující fasciitis kde ale stále nekrózy, podkoží čisté, granuluje, v later. polu. dehiscence kůže cca 1cm, odkud zkalená sekrece, v.s. při probíhající fasciitis v ob. celé rány, spodina je pevná. t.h.:par. nekroktomie, betadine sirup odebrán stěr, 27.10 zahájeno vlhké hojení Babička by se ráda také zeptala, jestli může svou léčbu podpořit nějakými prášky/vitamíny apod.? A jak dlouho zhruba se může ta nekrofilní tkáň tvořit (nebo nechápu, jak je možné, že tam pořád je, když ji obden čistí)? JEŠTĚ JEDNOU VÁM MOC DĚKUJI!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Deniso. Pokud to ošetřující lékař označil jako fascitis s nekrozami, které se odlučují, nic jiného než časté převazy až do úplného zhojení rány nepomůže. Tedy ani žádné prášky, vitamíny, aj. Důležitá je ale informace o proběhlém ERCP vyšetření (hadice do krku). Je otázka, jaký byl přesně důvod a zda nebyl onemocněním poškozený žlučový strom vč. těch kamenů ve žlučovodu. V takovém případě by mohla sekrece z rány obsahovat i samotnou žluč a tento typ pooperačních ran se hojí velmi komplikovaně. Především je však nutné vyřešit samotný únik žluči. Toto se provádí opakovaným vyšetřením ERCP a nepřímo průkazem pomocí ultrazvuku. Pokud nic takového v případě Vaší babičky nepřipadá v úvahu, platí mé první řádky o delším hojení infikované rány. Pak je to jen o trpělivosti a spolupráci s ošetřujícím lékařem, event. domácími převazy po předchozí domluvě a vysvětlení ze strany lékaře. Hezký den.

MUDr. Tomáš Šebek
MUDr. Tomáš Šebek

Specializace: Chirurgie zaměřená na laparoskopické operace
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: