Parcialní ruptura lca i lcp

Dobrý den, je mi 32 let, donedávna jsem aktivně sportoval, před dvěmi měsíci jsem z výšky spadl na obě kolena, měl jsem týden ortezu, z magnetické resonance mi napsali: Osové postavení v pravém kolenním kloubu je zachováno, kl. štěrbina symetrická, chrupavka tibiofemor. kompartementu je homogenní, zachované šíře, bez subchondrálního edémů. Oba menisky zachovné výše, signál přiměřený, jednoznačná fisura se nediferencuje. LCA v oblasti tibálního úponu výrazně zúžený, jeho signál nehomogenně zvýšený, kontury neostré, okolí prosáklé s kolekcí tekutiny. LCP zachovaného průběhu, jeho signál je však rovněž lehce nehomogenní v zadní části. Later. kolater. vazy v normě. Patella Wiberg II bez lateralizace, chrupavka zachována. Osa patelly v příčné rovině vpči ose femoru v normě, retinacula pevná. menší množství výpotku v obou patellarních rececech, tekutina pak zatéká kolem kondylu femoru nitrokloubně, Lig. patellae celistvé, pretibilní burza naplněná, hofovo těleso bez hypertrofie. Závěr: Parcialní ruptura LCA, přetržená 2/3 vláken, v.s. parciální ruptura i LCP, menší množství nitrokloubního výpotku. V noze cítim nepřijemně pichlavou bolest při dřepu, v koleně mi sem tam něco přeskočí. Při stání nebo chůzi, citím nepříjemnou slabost v obou kolenou zezadu a ze předu nepříjemný tlak. Nyní jdu na rehabilitace, doporučil by jste artroskopii kolene? Čím může být způsobena slabost v obou kolenou děkuji za Váš čas a Váší odpověď. S pozdravem Petr

Odpověď odborníka:

Kromě předního zkříženého vazu bude jistě i změna na chrupavčité výstelce, mikroruptury, které na MR nejsou patrné. Ostatní měkké struktury byly přinejmenším přetažené , zhomožděné. Stav se jistě bude upravovat. Přední zkřížený vaz je zřejmě funkční a i ve změnšeném průměru svou funkci splní, postupně by měl zmohutnět. Potíž mohou dělat ale jeho měkké části, které se při artroskopií nejen revidují, ale i odstraňují. Pokud potíže do 6 týdnů neodezní je artroskopie na místě. Revize dutiny kolena a ošetření existujících poranění. Koleno nepřetěžovat, ale současbně léčit pohybovou a fyzikální terapií na rehabilitaci. Ani magnetická rezonance nezobrazí vše.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x