Parenterální výživa

Dobrý den pane doktore. Můj příběh by vydal na knihu, tak se budu snažit být stručný. V r. 2005 jsem měl akutní pankreatitidu. Poté následovala konzervativní léčba a 10 intervencí do zažívacího traktu. Kupodivu mám tenké střevo celé bohužel samý srůst čímž velice trpím. Jedna z operací byla tzv. GEA pro markantní zúžení duodena. Jsem 6 let na TPN (z důvodů píštěle na levém ohbí střeva, kam mj. strava nepřijde neboť mám ileo stigno anastomozu (a občas se mi přihodí (zejména v noci), že mě vzbudí dávivý kašel způsobený návratem žaludeč. obsahu do úst a náhlé nechtěné vdechnutí. Prosím Vás pěkně, může na tento fakt mít vliv intenzita rychlosti aplikace výživy? Doma mi tvrdí že to mám puštěné rychle, já tvrdím dle zkušeností letitých, že to na to vliv nemá. Kde je prosím pravda. Děkuji za odpověď, jinak nebude doma klid. M.N.

Odpověď odborníka:

Vážený pane Mirku, rychlost aplikace umělé výživy nitrožilní infuzí neovlivňuje vyprazdňování žaludečního obsahu jedním či druhým směrem. Pravděpodobnou příčinou Vašich obtíží jsou zmíněné srůsty a zúžení tenkého střeva, v kombinaci s působením zemské přitažlivosti. Doporučuji Vám dodržovat tzv. antirefluxní režim, včetně zvýšené polohy hlavy a hrudníku při spánku, případně užívání tzv. prokinetik (léčivých přípravků usměrňujících pohyb zažívací trubice správným směrem) před usnutím. S pozdravem, Milan Hrubý.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: