Parlodel

3roky nemam menstruaci 3roky beru parlodel na vysokou hladinu prolaktinu. Po parlodelu zvracim spatne se dycha stale spim a absolutni strata skvele nalady. Je prosim nejakej setrnejsi lek nez je parlodel? Cim to ze mam vysokou hladinu prolaktinu? Je to stresem nebo vahou? Totalne sem zmenila svoji zivotospravu, jim pravidelne a zdrave, prestala sem se vstekat a nervovat se, denne ujdu 3km. (Udaj: vek 27. Vaha 43. Vyska 163. Kurak 5 cigaret denne. Alkohol 1dcl vina denne. Leky zadne sem nebrala ani neberu, na vse beru konopi LECEBNE) s manzelem chceme miminko ale bohuzel. Prosim poradte toto je muj jediny stres. Ktery si preji poresit. Muj lekar je dobry ale mam pocit ze si mysli ze si vymyslim a take rikal ze parlodel je jediny lek co my pomuze a ze ho klidne muzu brat celi zivot ale jak potom ziskam to miminko. Dekuji Jana

Odpověď odborníka:

Jano,
ve stejné indikaci jako Parlodel můžete užívat Norprolac nebo Dostinex. Menší zvýšení hodnot prolaktinu může být funkční (pohlavní styk, odběr prolaktinu brzo po probuzení, fyzická námaha, dráždění prsních bradavek) nebo po po některých lécích (psychomarmaka, léky proti žaludečním potížím, některá antihypertenziva) nebo při nádorech hypofýzy. Léky na snížení prolaktinu je třeba užívat dlouhodobě. Nasazení Parlodelu může ovlivnit menstruaci, ale menstruaci může negativně ovlivnit i tělesná hmotnost. Udává se, že pokud je méně jak 20% tělesného tuku (zjednodušeně váha pod 49 kg), pak se obvykle menstruace neobjevuje. Pokud se snažíte otěhotnět, doporučuji Vám i Vašemu partnerovi vyšetření a konzultaci u specialisty (centrum asistované reprodukce).

S pozdravem

prim. MUDr. Pavel Texl
prim. MUDr. Pavel Texl

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Sanatorium Helios

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: