Paroxysmus, zachvaty

Dobrý den, je mi 21 let a již od dospívajícího věku (cca 16 let) trpím na jakési srdeční záchvaty. Dříve se mi to stalo třeba jendou za půl roku, v poslední době častěji, doba je velmi nepravidelná. Prakticky se začnu celý klepat, potí se mi hrozně ruce (i přes studené končetiny, ale to mam každý den a celý den) a srdce mi buší hrozně rychle a silně, vyschne mi v ústech a po záchvatu jsem unavený. Vždycky to po půl hodině třeba přejde a je to dobré. Jelikož mě to začlo obtěžovat v poslední době častěji. Řekl bych, že né tak radikálně, ale spíše jsem prostě nezažil den, kdy bych "nevěděl" o tom, že mi buší srdce, byl jsem z toho neklidný, točila se mi hlava, bál jsem se, kdy se mi to zas rozběhne. Po návštěve kardiologa jsem v květnu objednán na holtera a echo. Na holteru sem jako mladý byl, bez výsledku. Problém je v tom, že mě doktoři (byl jsem i hospitalizovan) natočí EKG, ale vždy je normální, nikdo mě nikdy nenatočil nic při záchvatu, vždycky až po nebo když mi nic nebylo, v klidovém režimu a tak se žádná arytmie neukázal, asi se o ní ani nejedná. Při návštěve kardiologa mi doktora sáhla na ruce, které jsem měl ledové a spocené a řekla, že jasný přiznák sympaticusu nebo čeho. Doporučila si při záchvatu kleknout a dýchat do bránice, že to stimuluje jakýsi nerv a mělo by to pomoct, asi to pomáha. Jelikož jsem si na potíže stěžoval čim dál častěji, dala mi Concor Cor 2,5. Pul tablety denne. Nutno říci, že po nasazení prášků o srdci moc nevím, nerozbíhá se. Ale potím se furt, končetiny ledové furt, cítím se dezorientovaný, takový mimo behem dne, nekdy po poziti se mi chvili tezeji dycha. tep se mi spomalil na 50 (což jsem četl, že není po betablokátorech zrovna ideální) ze začátku jsem trpěl i úzkostí nebo depresemi. Ale stejně občas mam k zachvatu nabeh, tak nevim, zda to pomaha, mzona trochu. Ptam se, jake mam moznosti, tim, ze to trva nekolik let jsem uz zoufaly. EKG v normě, na vysetreni jdu v kvetnu, ktere nevim co ukazou a beru betablokatory, po kterych se citim tak nejak vselijak a diagnoza prakticky zadna. Pani doktorka se me porad ptala na nejake stresy, ale to pricina u me asi nebude. Alepson ne vedoma, nejsem zrovna typ co se stresuje školou nebo necim takovym. Drive jsem pri zachvatu mel strach a paniku, ted kdyz se sklidnim je to lepsi, ale stejne mi pani doktorka rekla, ze to rozbiha jakysi nerv, ktery nelze ovlivnit nakonec vuli. Jsem z toho zklesly, kdyz me to otravuje kazdodenni zivot. Nekdy se to rozbehne v aute, nekdy na horach, nekdy ve sprse. Nepiju uz kvuli tomu ani, nekouril jsem nikdy. Nutno podotknout ze po nejake party jsem druhy den uplne odepsany a citim se srdcem jak senior. Snazim se mit dostatek cukru i tekutin, nemuze to byt treba nadmerna funkce stitne zlazy? Pri zachvatu musim prakticky jen sedet, mam pocit ze kdybych nekam sel tak omdlím. Je mi vzdy hrozne teplo. Nevim jake mam moznosti, nepozorovat se, pracovat na psychice, či dojit za doktorkou at vysadi leky, co by to mohlo zpusobovat? Ukaze neco echo? Je normalni ma reakce na betablokatory? jim je asi 3-4 tydny. Holter asi tezko neco ukaze, zalezi na dnu, kdyz muzu it tydny dobré, rytmus bych nerekl ze mam nepravidelny, jen se zniceho nic nekdy rozbehne. Nekdy jednou za den nekdy jednou za tyden. Spím dostatečně. Po nasazeni betablokatoru se to jeste vicemene nestlao, ale necitim se po nich moc dobre. Ruce, nohy ledove nonstop, potí se. Tlak je mi vzdy nameren normalni kolem 120/80, nekdy trochu nizsi. Vas nazor, rada, cokoliv? Moc dekuji za Vas cas, nazor, radu, cokoliv.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Váš dotaz je poměrně obsáhlý zkusím na některé otázky odpovědět. Reakce na betablokátory je ve Vašem případě normální. Jestli nikdy nic EKG Holter neukázal a máte pocit nepravidelnosti nebo arytmií, je ke zvážení implantace přístroje, který EKG zaznamenává cca 1 rok. Zavede se do podkoží, velikost USB. Přístroj rozezná arytmii a uloží ji do paměti. Vy si zapíšete, kdy jste měl potíže a lékař vyhodnotí, zda-li na na EKG byla arytmie. Pokud se žádná arytmie na EKG neukáže, poté je ke zvážení důkladné psychologické vyšetřeník, zda-li se nejdná o úzkostné ataky. Nevím v jaké fázi je vyšetřovací proces, ale po přečtení dotazu mě napadla tato možnost. Snad vše dobře dopadne.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: