Pásový opar

Je mi 48 let,mám 25 let zákl.diagnózu roztroušená skleróza a dnes mi byl diagnostikován pásový opar. Po přečtení dotazů+odpovědí už vím, že jsem měla klasický začátek, bohužel jsem ale z prvním výsevem, který nebyl velký,nevěděla,že se jedná o pásový opar. Chtěla bych se proto zeptat-první výsev se objevil z pátku na sobotu,u lékaře jsem byla dnes,tj.v pondělí (a tudíž i léčba je nasazena až cca 3den výsevu) a nijak jsem přes víkend neřešila nějaká omezení,takže Jak vysoké je riziko,že jsem nakazila manžela i syna běžnými polibky na rozloučenou nebo tím, že se mě dotýkali při nutnosti pomoci při mé zákl.diagnóze (např. i při osobní hygieně) a následně jak je vysoké riziko pro přenos dál,když manžel pracuje v hotelu jako kuchař? Běžně všichni dodržujeme častější mytí rukou,máme vlastní osušky,syn i ručník na ruce,apod. Ještě jeden dotaz-co je vlastně nezbytně nutné při pásovém oparu dělat a dodržovat? A neohrožuje mě ani okolí to,že mám naordinováno denně docházet k lékaři na injekce B12? Předem děkuji za odpovědi a přeji vše dobré.

Odpověď odborníka:

Původcem onemocnění je virus VZV - virus varicely a zosteru ( planých neštovic a pásového oparu). Po primární generalizované infekci, kterou jsou plané neštovice, zůstává virus celoživotně v latentní formě v senzitivních gangliích mozkových a míšních nervů. Po reaktivaci se z ganglia šíří podél vláken do kožního okrsku inervovaného z tohoto ganglia a vyvolává zde lokalizovaný výsev - herpes zoster (tzv. pásový opar). Zoster je podstatně méně nakažlivý než varicela (plané neštovice). Přenos se děje vzdušnou cestou, vstupní branou je nosohltan a spojivky. Co se týče rizika pro vaše okolí, je nutné znát, kdo již v minulosti prodělal plané neštovice, popřípadě pásový opar. Pro tyto osoby je riziko minimální. Onemocnění varicelou vede k dlouhodobé imunitě a opakovaná onemocnění se pozorují výjimečně. Pokud již v minulosti osoba prodělala plané neštovice a je v kontaktu s osobou s pásovým oparem, může i u ní dojít k reaktivaci viru a výsevu. Pokud váš manžel nemá žádné klinické příznaky, je riziko pro jeho kolegy v zaměstnání prakticky nulové. Léčba pásového oparu je jednak lokální (antiseptické masti, pasty) a jednak celková (virostatická terapie). Někdy se doporučují i vitamíny skupiny B. Každodenní aplikace injekce vitamínu B12 vás ani okolí nijak neohrožuje. Prognóza zosteru je obecně dobrá. S pozdravem Jana Harnová

MUDr. Jana Harnová
MUDr. Jana Harnová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x