Pásový opar nakažlivost

Z pročtených odpovědí mám vážné podezření, že jsem se nakazil. 29.6.2015 jsem byl na vyšetření u lékaře specialisty (gastroentero..., pouze vyhodnocení odběru krve, žádné problémy nemám), který je velice uznávaný, tzn. stále plná čekárna. Součástí vyhodnocení bylo i vyšetření tzn. vysvlečení do poloviny těla a položení se na lůžko, kde jsem byl cca 5-7 minut. 1.7.2015 je výsledek viz foto, pásový opar potvrzen 2.7 lékařem. Je možno se takto nakazit? Pokud by pacient předemnou měl na zádech stádium vysoceinfekčních puchýřků a lékař si toho nevšiml. Ale to je asi tak vše co mohu děla tzn. pouze konstatovat a nyní se léčit. Předem Vám velice děkuji za odpověď. Miroslav Z.

Odpověď odborníka:

Pásový opar je virové onemocnění, které vzniká po prodělaných neštovicích. Virus neštovic v klidu přetrvá v nervových buňkách (spinálních gangliích) a při oslabení imunity (infekce, stres, léčba oslabující imunitu) se tzv. reaktivuje v podobě pásového oparu. Pásovým oparem jste se tedy nemohl nakazit při vyšetření u lékaře. Jedná se o vaši "vlastní" infekci virem varicella-zoster, která se reaktivovala na základě snížení imunity.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: