Pásový opar při kojení, neštovice u dítěte

Synovi bude 13 let. Plané neštovice neprodělal i přesto, že jimi prošla celá třída ve školce a potom znovu ve 2.tř. školy. Když jsem ho kojila, objevil se mi pásový opar. Může mít získané protilátky? Má vitiligo, mohly by se mu projevit bílé jizvy.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, plané neštovice mohl syn klidně prodělat, pokud byl přímo v kontaktu s infekčními osobami, tak je velmi vysoké riziko nákazy. U každého může onemocnění probíhat jinak, někdo může mít pouze jednu neštovici a vůbec si toho nemusíte všimnout. Pokud chcete mít jistotu , nechte synovi nabrat protilátky proti viru planých neštovic, pokud bude mít paměťové protilátky ve třídě IgG , tak jeho imunitní systém byl v minulosti s infekcí v kontaktu. Získané protilátky od matky vymizí do 6 měsíců dítěte, takže v 13 letech již má pouze vlastní protilátky. Nelze předpovědět zda-li po prodělání neštovic by se zhoršilo vitiligo. Proti infekci se dá v současné době i očkovat.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: