Pasovy opar v tehotenstvi

Dobry den, chtela bych se vas zeptat ohledne pasoveho oparu a planych nestovic. Jsem nyni ve 35 tydnu tehotenstvi a u meho syna ve skolce se objevili plane nestovice. Ja jsem je v detstvi prodelala, syn zatim ne. Moje lekarka mi rekla, ze nyni strach mit nemusim, ale horsi by bylo, kdybych si z porodnice domu privezla novorozene a syn se prave osypal. Zajima me proto nekolik otazek: 1, pokud by se u syna nestovice objevili jeste pred porodem, mohu s nim byt v kontaktu a pripadne mu je mazat? 2, mohu tesne po porodu (vlivem hormonu a zateze) dostat pasovy opar a tim ohrozit novorozence, kdyz ho budu kojit a starat se o nej? 3, pasovy opar mohu tedy dostat jen kdyz prijdu do styku s nekym, kdo ma nestovice nebo je spoustecem pouze stres a snizena imunita?? Moc vam dekuji za cenne informace a cas. S pozdravem Lucie

Odpověď odborníka:

1. Pokud se u syna neštoovice objeví před porodem a vy jste je prodělala, můžete s ním bý v kontaktu bez rizika vzniku onemocnění. 2. Ano, pásový opar může dostat kdokoliv a kdykoliv, tedy i vy po porodu. Kontakt s neštovicemi nebo pásovým oparem novorozence ohrožuje, i když je částečně chráněn přenesemýni mateřskými protilátkami, pokud matka prodělala neštovice. 3. Pásový opar není přenosná infekce od osoby s pásovým oparem. Je to vaše "vlastní infekce", která se aktivuje při oslabení imunity.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: