Páteř

Dobrý den, problém se týká mého syna, 14 let. Před několika dny jsem si všimla, že má vystouplou pravou část hrudníku. Při detailnějším zkoumání jeho zad se mi zdá, že pravé rameno i lopatka jsou trochu níže než na straně levé. Páteř v části nad lopatkami jakoby trošku utíká doprava. Je to ale jen můj laický pohled, plný strachu a obav. Ničeho bych si absolutně nevšimla, nebýt lehce asymetrického hrudniku. Syn za posledních 6-7 měsíců poměrně rychle vyrostl, asi o 10, 12 cm, je dost hubený, ale zároveň velký sportovec, aktivně fotbal, tenis, hokej, basket,...ale i velký počítačový hráč. Nemá vůbec žádné bolesti, držení těla i chůze či jiný pohyb se zdá laickým okem normální. Mám obavy ze skoliozy, vím, že nejprve musíme navštívit lékaře, ale ráda bych znala Váš názor, jsem z toho dost vystresovaná. Mám zároveň obavy z následného sportovního vyžití mého syna. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, určitě nemusíte být ve stresu, zvlášť, když Váš syn nemá žádné potíže. Jako první krok kontaktujte jeho dětského lékaře, případně lze pak domluvit fyzioterapeuta, který by s vadným držením těla rovněž poradil. Tím, že pořád aktivně sportuje Vám ukazuje, že to nebude nijak zásadní problém. Ale je dobře, že jste si změny všimla a zkoušíte ji "napravit" brzy.

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: