Pateř

Dnes mi na CT zjistili, že mám pravou ploténko vyhřezlou. Výhřez je mezi 4. a 5. bederním obratlem a ploténka jak je vyhřezlá (o 1cm) tak mi skřípe nerv a proto mě bolí i pravá noha. Šel jsem tedy na neurologii s výsledky z CT a řekli mi, že pokdu chodím a tak nějak mě to neomezuje, tak není potřeba žádných analgetik či operací. Poté jsem všechny výsledky + lékařské zprávy odnesl svému PL, který mi řekl, že ta ploténka je už o dost vyhřezlá a rehabilitace by nepomohli. Ploténka se prý možná srovná sama nebo popřípadě mě pošle na konzultaci s neurochirurgem. Pokud by proběhla operace, jak dlouho trvá po operaci, než znovu budu moci normálně chodit a dělat každodenní činnosti ? Bolesti mám pouze při určitém pohybu či v určité poloze, při chůzi to nijak nebolí, ale pokud je noha přes ten den unavená tak již trochu bolí ploténka a noha, ale ne nijak silně že by zabraňovala bolest chůzi. Myslíte, že je tedy potřeba operace nebo jaký by byl vhodný další postup? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Jako nejvhodnější se mi dle vašeho popisu jeví rehabilitace-pravidelné cvičení,vhodné cviky vám vybere a naučí rehabilitační pracovnice.Pateř šetřete,nepřetěžujte těžkou fyzickou námahou.V případě větší bolesti použijte analgetikum.Operace je skutečně jen při hrozícím poškození nervu,tedy ochrnutím a o její indikaci rozhoduje neurochirurg,rekonvalescence po ní je zhruba 3 měsíce.

MUDr. Marie Vaňačová
MUDr. Marie Vaňačová

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Soukromá ordinace praktického lékaře pro dospělé, Tábor

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Včasná diagnóza osteopenie může ochránit před vznikem osteoporózy
Obrna
Články: Obrna
Určitě si představíte...
Před řídnutím kostí chraňte celou rodinu, nejen sebe
Články: Před řídnutím kostí chraňte celou rodinu, nejen sebe
Osteoporóza neboli řídnutí...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Nachlazení, viróza, nebo chřipka?
Články: Nachlazení, viróza, nebo chřipka?
V zimě se potýkáme s...
Herpes genitálií
Články: Herpes genitálií
Herpes (opar) genitálií...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: