Páteř

Dobrý den.Je mi 42let a mám již 12let problémy s pátří.Celkem asi 4 ústřely a nyní bolesti v l.kyčli.Z vyšetření CT nejsem moudrá,proto Vás tímto prosím o vysvětlení CT.Ploténka L3/4 homogenní,obvyklé denzity se semicirkulární protruzí na vzdálenost 5mm s tlakem na durální vak a zúžením sagitálního rozměru páteř.kanálku na 13mm. Ploténka L4/5 nehomogenní s menším vakuovým fenoménem celkově snížená s výraznou impresí do horní krycí ploténky L5 ve ventrálním obvodu a s dorsální semicirkulární protruzí na vzdálenost 8mm s tlakem na durální vak a levostranným paramediálním prolapsem na vzdálenost až 10mm s doprovodnými osteoproduktivními změnami na dorsálním obvodu krycí ploténky L4.V okrajových částech ploténky jsou patrné bublinky plynu z vakuového fenoménu,které sem pronikly při poškození zevního prstence.Tlak na durální vak i kořen L5 l.dx. je velice výrazný,foramen intervertebrale je oboustranně volné.Páteřní kanál v sagitálním rozměru má šířku jen 9mm. Ploténka 5/S1 nehomogenní obvyklé denzity s okrajovým pravostranným vakuovým fenoménem,dorsální protruze na vzdálenost cca 8mm s tlakem na ventrální část durálního vaku. Páteřní kanál obvyklého tvaru,šíře okolo 13mm a 20mm ve frontální rovině.Prosím,můžete mi vysvětlit laicky,co toto znamená a pokud můžete,jakou léčbu by jste mi doporučili?Doma si cvičím dle rady na rehabilitacích (uvolnění páteře),infuze mi nepomohli.Neurologické vyšetření mám ještě před sebou.Paní doktorka mi doporučila magnetoterapii (což nevím co je)a parafin.Také si mám zažádat o část.inv.důchod.Mockrát děkuji za odpověď.Liliana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jedná se o výhřez ploténky mezi 3. a 4. bederním obratlem, která tlačí na míšní vak. Stejně tak jsou vyřezlé i další ploténky, což způsobuje bolesti zad. Doporučoval bych proto buď rehabilitaci a nebo spíše i operaci. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x