Pateř

DOBRY DEN Z DUVODU STALYC BOLESTI JSEM BYLA NARENTGENU PATEŘE OPIŠU ZPRAVU PŘI PŘEDKLONU JE PATRNY POSUN L5 O 8 MM VEBTRALNĚ PŘI ZAKLONU JE POSUN L5 O 8 MM VENTRALNĚ CO TO ZNAMENA A JAKA JE LEČBA DĚKUJI AA

Odpověď odborníka:

Jedná se zřejmě o posunutý 5. bederní obratel, stav, který se nazývá spondylolisthesa. Většinou se jedná o stav, který je vrozený, ale nemusí tomu být vždy. Dále zálěží na tom, v kterém místě je případně oddělení obratle od jeho výběžků, jaký je dopad na pateřní struktury. Při posunu do 10 mm se většinou stav žádnou operací neřeší. Důležité je jaké má pacient potíže, jaký je dopad na funkci vývodných nervů, mícha v tomto místě již není. I když nemusí být tento posun příčinou bolestí naznačuje, že mohou být i jiné změny v oblasti pateře, které potíže způsobí. Pokud by potíže přes léčbu, která je většinou pohybovou a fyzikální léčbou na rehabilitaci pokračovaly, vhodné doplnit vyšetření pateřního úseku vyšetřením magnetickou rezonancí. Podle výsledků další postup.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: