Páteř

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli má dlouhodobé nošení "korzetu" na páteř nějaký efekt. Sama trpím skoliózou páteře, mám vybočení do strany a celou levou stranu níž než pravou, co se týče ramen a až pánve mám mírně dolů než pravá strana.... Chodila jsem na rehabilitace od mala a podle času jsem to cvičila i doma.... Bolestmi zad trpím jen při velké námaze, spíše mám bolesti hlavy. Nejvíce mne pomáhá plavání na celkové uvolnění. Chtěla bych se zeptat zda-li mi pomůže aspoň nošení "korzetu" na srovnání zad jakožto narovnání se a správné držení těla?? Mělo by to i nějaký efekt na bolesti hlavy? Děkuji

Odpověď odborníka:

Otázka vyžaduje pro odpověď velmi posoudit typ skoliozy, , t.zv. Cobbův úhel, posoudit hybnost celé pateře, změny na ostatních strukturách a věk. Od nošení korsetu u mírnějších skolioz se ustupuje, korset zlepšuje stav pateře jen asi v 17 % podle různých statistik. Skutečně důležitý je pohyb, rehabilitace, posílení svalstva a sportování. Je jasné, že u těžkých skolioz nastupuje operační léčba. Podrobně po vyšetření dětský ortoped. Každý pacient vyžaduje individuální posouzení podle stavu a rtg snímku celé pateře.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: