Páteř a ct vyšetření - vysvětlit nález

Dobrý den.Ráda bych vysvětlení z CT vyšetření. Etáž C5/6-mediální až paramediální subligamentosní hernie v pravo o kalibru 6mm,ve skeleterárním okně v této etáži lehce spondylosní změny. Etáž C6/7-semikoncentrická protruse disku o kalibru 3mm,lehce více doprava. Doporučují mi operaci.Nevím,zda jí podstoupit.Mám z ní strach.Pravdou je,že mám velké bolesti zad až mezi lopatky,omezený pohyb hlavy do předu a vzpřímení,ostrou bolest do obou ruk až k zápěstí,brnění prstů a dlaní,tlak v uších a bolest prave strany čelisti a pravého ucha,Nepřetržitou bolest hlavy.Začínám mít bolest už i v křížích,ale nevím,zda by to mohlo být způsobeno výsledkem z CT.Ráda bych přímou Vaši odpověd.Je jiná možnost,jak se těchto potíží zbavit?rehabilitace bez výsledku a pan fyzioterapeut mi řekl,že na krk mi s tímhle nálezem nesáhne.Je možné,že se mi časem uleví?Nebo operace je jediné řešení?je možné,že se vyhřezlé ploténky dají samé do původní polohy nebo něco podobného.Po operaci budu fungovat jako dříve?Je mi 42let a nepovažuji se ještě za starou.jedno vím jistě,že za 10let už bych odvahu k operaci vůbec neměla. Děkuji za Váš názor.Lena

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podle CT nálezu máte v oblasti 6. a 7.krčního obratle vyhřezlou ploténku s lehce degenerovaým ("opotřebovaným") obratlem. Výhřez se sám od sebe nespraví, pokud vím, žádná rehabilitace nedokáže ploténku "nahodit zpět". Máte poměrně výrazné obtíže a nelze vyloučit, že se ploténky ještě více pohnou do páteřního kanálu a způsobí ještě větší útlak se zhoršením obtíží. Zda podstoupit nebo nepodstoupit operaci, to za Vás nevyřeším, podrobně to proberte se svým ortopedem a praktickým lékařem. Fyzioterapeut již řekl, že nic nezmůže. Pozn.Výhřez plotének se neváže na věk, stejně jako se na věk neváže míra obtíží. V mladším věku se však vše lépe hojí a lépe se rehabilituje,

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Pivem proti osteoporóze
Články: Pivem proti osteoporóze
Známe ho všichni a téměř...
Nespecifické střevní záněty: co jíst a čemu se vyhnout
Mononukleóza
Články: Mononukleóza
Mononukleóza je infekční...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Jaký vliv má alkohol na krevní cukr? Odpovídá MUDr. Jana Urbanová
Histologie
Články: Histologie
K čemu slouží histologické...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x