Páteř + bolest na levé straně břicha

prosím o vysvětlení rtg: patrná mírná sinistrorotoskolioza, s vrcholem ve výši L2/3, izolovaná rotace L4 proti L5. Lordoza akcentovaná ve výši L3, napřímení úseku L4/5. Incip. spondolyza L3, s drobně přihrocenými ventrálními okraji. Canalis sacralis apertus levis v.s. mírná artroza 9. kostovert. kloubů. Jiné přesvědčivé změny konfigurace ani struktury skeletu nejdou úpatrny, sumace obsahu GIT. SI klouby mají plochy, okraje i štěrbiny bez urč.změn. Již přes rok mám bolesti v kříži (v noci, když ležím, nebo stojím). Asi 3 měsíc mám bolesti na levém boku břicha, občas mívám krátkodobé bolesti v oblasti žaludku (vyšetření na gastru bez nálezu). Můžou být bolesti od páteře? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Pokud dáváte do souvislosti rtg nález a bolesti břicha, tak je nutno sdělit, že přímá souvislost potíží je nepravděpodobná. Rtg nález všach ukazuje vrozené změny a získané změny. Ty druhé jsou známkou dlouhodobé nedobré funkce v opblasti spojení pánev- páteř a následně i v páteři a skloubení s žebry. tolik k významu rtg nálezu pro Vás. Trochu konrétněji k popisu: -mírná sinistroskolioza- porucha osy v směru do boku, v popisované tíži významná hlavně funkčně izolovaná rotace L4/5 vychází vlastně z výše uvednéých poruch, může být již klinicky významná, to je ale nutno posoudit klinickým vyšetřením a rtg snímek i vidět, takto nelze hodnotit -incip.spondylolyza L3-začínající přerušení "oblouku obratlového 3.bederního obratle, častá je vrozená forma, může být i po úraze či významném fyzickém přetěžování -canalis sacralis apertus- vrozená vada, sama o sobě problémy nedělá, nutno ale opět klinicky vyšetřit a posoudit konkrétně

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: