Páteř po porodu

Dobrý večer, před 2 lety jsem porodila císařem chlapečka a byl mi podán epidural. Po epiduralu jsem měla hrozné bolesti hlavy a musela jsem pořád ležet. Od porodu jsem nebyla schopná ležet na břiše ,jak mě to v kříži hrozně bolelo,neustále se mi zablokovávala krční páteř ,postupem času se zablokovávání zlepšila,ale bolest v páteři nepřestala. V současnosti se v noci budím bolestma ,nemohu ležet ,bolesti se zhoršují a už nejsem schopná ani ležet na boku, na zádech, na břiše. Absolvovala jsem vyšetření u ortopeda,který mi provedl rentgen páteře a jen mírná skolioza a počátek artrozy . Poté fyzioterapie,magnety,masáže ,nic nepomohlo,proto vyšetření na revmatologii kompletní od Bechtěra, scintiografii sceletu,kde vyloučili veškeré kloubní onemocnění i tu artrozu,bylo negativní,dále i artritida,revma ...,vše negat.vyšetření na Mg,Ca,borelioza,zánětlivé param . Do toho mě začali hrozně bolet nohy až do plosek,takže vyšetření cukrovka ,štítná žláza vše negat. Vyzkoušela jsem i Dornovu metodu a ani ta nezabrala. Neustále cvičím cviky od fyzioterapeuta i dýchání skoro třičtvrtě roku a nic se nelepší.Jediné co mi bylo řečeno zablokovaná žebra. NIc se nelepší ,jen horší ,chodím k doktorům a už nevím co dál. Požádala jsem včera doktorku obvodní aspoň kapačky na bolest ,tak zítra začínám Analgin + vit. B12 nevím,jestli to je ideální na páteř? V současnosti mě páteř bolí pod lopatkami a jde to dolů a rozšiřuje se to do kyčlí. Už nevím ,kam s tím ani zakým zajít za radou. Vidím to jen snad už na vyšetření na MR a pak už budu bezradná.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Po epidurální punkci by uvedené potíže neměly vznikat. Vzácné komplikace jako chronické zánětlivé ložisko v obratlovém těle ev tzv epidurální prostoru, ložisko krvácenív tomto prostrou , které se potom vazivově organizovalo a zužuje páteřní kanál- to jsou dosti málo pravděpodobné komplikace a měly by se při délce potíží vyloučit. Prostý RTG páteře stačit nebude. Provedl bych vyšetření CT, ev CT s podáním kontrastní látky do páteřního kanálu / tím by se vyšetřil i mozkomíšní mok zda tam není také zánět/ ev MR. Zánět obratle by měl mít i odezvu při uváděných opakovaných vyšetřeních krve na zánětlivé markery. Pokud se objevilo pálení a trnutí v dolních končetinách, je vhodné provést EMG vyšetření nervových kořenů k rozpoznání a určení stupně a druhu jejich poškození. MR může někdy odhalit vzácnou komplikaci- úniky mozkomíšního moku do okolí páteře přes drobný otvůrek v obalu páteřního kanálu. Potom se mohou objevovat i bolesti hlavy a šíje. V úvodu- po popsaném výkonu , kdy byly bolesti hlavy, se jistě jednalo o postupnkční bolesti, kdy k tomuto úniku docházelo, což se běžně po pár dnech zacelí při klidovém režimu vleže. Pochopitelně je velmi pravděpodobné- že bolesti budou také v rámci funkčních blokád, které se typicky řetězí od krční páteře až po pánev, např na tzv Si skl, odtud bolesti vyzařují i do nohou apod. Ty neodhalí žádná laboratoř ani RTG. Je potřeba funkční vyšetření lékařem, který provádí i výkony myoskletární / manuální / medicíny- někteří neurologové, RHBl lékaři, ortopedi. Těmi je potřeba blokády odstranit, navrhnout vhodné navazující cvičení a RHB- necílené cvičení a rhb většinou efekt nemají. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: