Pcos

Dorý den, je mi 27 let a před více než rokem jsem vysadila HA, abych věděla jak se s tím moje tělo vyrovná, jelikož už před nasazením antikoncepce (cca 18 rok) byl můj cyklus nepravidelný. Bohužel jsem zjistila, že mé obavy nebyly plané - menstruace se nedostavila vůbec. Odmenstruovala jsem až po "vyvolávací" injekci na gynekologii. Takhle to probíhalo 6 měsíců než jsem se s paní doktorkou dohodla, že v mém případě (nechtěla jsem ještě otěhotnět) bude nejlepší nasadit antikoncepci (Diane). Podle utrazvuku mi řekla, že se bude nejspíš jednat o PCOS (měla jsem bolavé "přeplněné" vaječníky). . HA Diane užívám od 2/2010 a v poslední době se u mě objevila znovu bolest v oblasti vaječníků, ale utrazvuk mám v pořádku, test na chlamidie negativní, CRP negativní... S přítelem jsme dospěli k tomu, že za půl roku bychom se chtěli začít snačit otěhotnět, jelikož víme, že to zřejmě bude běh na dlouhou trať. Moc ráda bych pro své tělo zatím udělala něco sama. Podotýkám, že jsem štíhlá, neměla jsem nikdy problémy s pletí ani s výrazným ochlupením a můj hlas je spíš pištivý než zhrublý. Denně trávím minimálně hodinu procházkou se psem, s přítelem jsme sportovně založení, takže alespoň 1-2x týdně provozujeme nějaký sport a ani nežijime ve stresu. Mojí neřestí jsou sladkosti, ale přesto se snažím jíst zdravě (denně zeleninu, ovoce, semínka nebo ořechy, celozrnné pečivo, jogurty, kysané nápoje). Teď jsem doplnila stravu i o multivitamíny, protože mě poslední rok a půl trápí třepivé nehty, tak zkouším jestli mi nechybí nějaký vitamín. Je mi jasné, že můj problém budou muset řešit odborníci, ale přesto si říkám - je něco co bych mohla udělat nebo změnit sama? Nevím jestli je to relevantní pro posouzení mých problémů, ale užívám denně léky s kortikoidy (foradil, miflonid) na alergické astma (alergie na pyl a roztoče). Děkuji za Váš názor!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ve výčtu všeho dobrého, co pro sebe a budoucí miminko děláte, chybí snad už jen jóga, cvičení podle paní Mojžíšové na optimální stav pánevního dna a udržování veselé mysli. :) Jinak jste vše ošetřila opravdu poctivě. Jedině mě ještě napadlo vyšetřit hormony štítné žlázy, zda jsou v pořádku - kdyby byla porušená funkce štítné žlázy, mohlo by ztěžovat otěhotnění. Užívané léky proti alergii jsou jen v inhalační formě a v té vpodstatě nemají systémové (celotělové) účinky,, a těhotenství by proto neměly nijak ovlivnit. Je však dobrým zvykem o plánu na otěhotnění informovat alergologa, aby Vám řekl, co a jak z hlediska alergie -v těhotenství probíhají u astmatiků častěji kontroly a také se může změnit léčba, jak z hlediska prověřenosti pro vývoj plodu, tak z hlediska změn Vaší alergie v souvislosti s těhotenstvím.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: