Pcos a siofor

Dobrý den, trpím syndromem PCOS a z důvodu škodlivosti a vedlejších účinků nechci užívat hormonální antikoncepci. Jelikož mám navíc porušenou glukozovou toleranci a vím, že je možné na tento problém užívat lék Metformin (Siofor), požádala jsem endokrinoložku, aby mi lék předepsala. Ona to však odmítla s tím, že nechci otěhotnět (je mi 26) a že u mě tedy "není indikován". S takovým postupem rozhodně nejsem spokojena - Metformin nemá nic společného s těhotenstvím a jelikož je to bezpečný lék, který mi v léčbě pomáhá, chtěla bych jej užívat. Domnívám se, že mám právo rozhodovat o své léčbě a lék, který dobře snáším, po lékaři požadovat. Můžete mi prosím poradit, kde mi tento lék mohou předepsat, popř. jak situaci řešit? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, obecně platí, že z čistě endokrinologického hlediska předepisujeme metformin při PCOS opravdu jen v rámci přípravy pacientek na těhotenství, resp. při poruchách plodnosti. Slibujeme si od něj ovlivnění tkáňového metabolizmu cukrů na úrovni vaječníků. Samozřejmě, pokud máte dle zátěžového testu přítomnou poruchu glukózové tolerance, dle některých diabetologických doporučení lze již v tomto stadiu užívat metformin, což by mohlo snížit riziko budoucího vzniku cukrovky. Každopádně, základem terapie je diabetická dieta, redukce hmotnosti a pravidelný pohyb. A to nejen na diagnózu poruchy metabolizmu cukrů, ale i na PCOS. Souhlasím s nutností opatrnosti předpisu léků, každý má totiž i svoje potenciální nežádoucí účinky, o mnohých dosud ještě ani nevíme a mohou vyplynout až po mnoha letech užívání. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: