Pectus carinatum

Dobrý den, souvisí vada hrudníku -asymetrický pectus carinatum s vadným držením těla, případně skoliózou (byť třeba mírnější). Já mám jak asymetrický pectus carinatum, tak vadné držení těla se skoliózou. Na internetu jsem četl, že to prý souvisí ve smyslu, že se od deformity hrudníku tvoří pak i další problémy, např. skolióza, vadné držení těla atp. Již jsem jeden dotaz pokládal, zajímá mě i váš názor. Lze problém - pectus carinatum vyřešit i v dospělosti ? A indikace k operaci kromě kosmetického efektu závisí i na stupni deformace ? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Pectus carinatum a skolioza jako vrozené změny často souvisejí. Operace skoliozy dnes vyjímečně až nad 40 st. dle Cobba. Provádějí speciální pracoviště. Ve vašem případě jde hodně řešit cílenou rehabilitací, pohybovou a fyzikální léčbou, posílením svalového korsetu hrudníku, opakovaným pobytem u moře pokud možno více než týden. Jinak podle konkretních nálezů poradí váš ortoped.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: