Pectus carinatum + skolióza

Dobrý den. Mám skoliózu.Mám také na hrudníku deformaci - pectus carinatum(ptačí hrudník).Je to od toho ? A pak mi ještě připadá, že mám jednu klíční kost jinak zahnutou než druhou, takovou jakoby větší oproti levé klíční kosti.U ptačího hrudníku mám opět na pravé straně stejně jako u klíční kosti, žebra vystouplejší a deformované.Chci si to nechat chirurgicky odstranit, pokud to půjde.Ale nikde jsem nenašel nic k deformaci klíční kosti.Ono to třeba pak může též souviset s vadným držením těla potažmo skoliózou, tak proto se ptám. Je možná chirurgická korekce i u nižších stupňů deformace ? Protože mě to i tak vadí a omezuje.Na hrudníku i zádech mě pravidelně křupe. Mám ještě zvýšenou geneticky podmíněnou srážlivost krve(mám za sebou 2x trombózu a 1x plicní embolii).Takže operace by byla rizikovější, přesto bych ji rád podstoupil. Děkuji za radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jakékoli deformity hrudního koše a páteře mohou mít spolu souvislost, bez detailní znalosti Vašeho případu nedokáži ale Váš stav posoudit. Pectus carinatum lze chirurgicky řešit, je vhodné si ale vybrat pracoviště s velkými zkušenostmi s touto problematikou. Přes rizika spojená s výkonem má odstranění deformity hrudníku nejen estetický účinek, ale může mít vliv na zlepšení kardiopulmonálních parametrů, což se může týkat i těžkých kyfoskoliotických deformit páteře. Pokud se týká skoliozy, korigovat lze takřka jakoukoli křivku, tedy i, jak píšete, nižšího stupně, které nemají zásaní vliv na kardiopulmonální parametry. Nejsem si ale jist, zdali by kosmetický efekt mohl vyvážit rizika operace. Jak jsem již psal na počátku, bez detailní znalosti Vašeho případu nejsem schopen posoudit Váš stav, zkonzultujte Váš nález v některé z fakultních nemocnic, kde se zabývají jak léčbou deformit hrudního, tak spondylochirurgií a ortopedií (Vámi zmíněná deformita klíční kosti) na vysoké úrovni. Přeji hodně zdaru.

MUDr. Jiří Šrámek
MUDr. Jiří Šrámek

Specializace: Chirurgie páteře
Pracoviště: ProSpine, Německo

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Rychlý průvodce rakovinou prostaty aneb Co je dobré o této nemoci vědět
Porucha jater se projeví i na rukou
Články: Porucha jater se projeví i na rukou
Jaterními chorobami, ať už...
Extáze – nejen droga lásky
Články: Extáze – nejen droga lásky
Každá lidská bytost má...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Co se skrývá za pocitem studených rukou a nohou?
Články: Co se skrývá za pocitem studených rukou a nohou?
Pocit studených rukou a...
Měření nitroočního tlaku
Články: Měření nitroočního tlaku
Vyšetření nitroočního tlaku...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: