Pečující o postiženého

Vážený pane doktore, jsem ráda, že se zabýváte i psychikou, nejen neurologií. Můj problém je hůře řešitelný, protože se starám o syna (17 let) jen s babičkou - mívá ob den noční, který je zcela nepohyblivý, ale myš na pc, nebo joystik zvládne ovládat. Od r. 2010 má DUPV. Je chytrý, studuje SŠ. Delší dobu mám problém s rukama (záda jsou hned za nimi), které bolí - předloktí, zápěstí, prsty jakoby byly oteklé (pocitově), brní, bolí hlavně k ránu, ale i přes den - méně. Na neurologi jsem byla, el. vyšetření potvrdilo karpály, ale já nemůžu dát syna do nemocnice. Je to pro mě hodně složité, vím, že ruce namáhám, ale jinak to nejde...Nemůžu sehnat asistenci, osobní asistenti z organizace nemůžou odsávat z ts. kanyly (zdrav. úkon), takže se tato služba pro mne stává nedostupnou. Na inzeráty se nikdo nehlásí, měla jsem je i na JIP, ARU, ZZS. Měla bych mít nárok na sestru na 3 hodiny denně, ale s tím je taky problém, hlavně s poskytovateli. Pořád hledám nějakou pomoc. Syn je zcela normální, chtěl by žít, jako ostatní dospívající, mít svého asistenta a ne jen mámu a babičku. Samozřejmě si uvědomuji, že se vše bude zhoršovat a zřejmě dojde k tomu, že syna budu muset dát do nemocnice - zřejmě až na půl roku (!) a jít na operaci rukou, ale snažím se ruce, krom péče o syna, moc nezatěžovat. Syn potřebuje i v noci polohovat (a jiné), což bez rukou nejde...Třeba Vás napadne nějaká rada, co by mi mohlo pomoci. Byla jsem i u psycholžky, kvůli syndromu vyhoření, ale ta mi řekla, že se to vztahuje na zaměstnance, co s tím můžou něco dělat...Připadám si v mnoha věcech zcela bezmocná. Tak vypadá domácí péče z mého pohledu. Chybí pomoc. Co mám dělat? Existuje nějaké řešení? Děkuji Vám za odpověď. Petra R., šumpersko

Odpověď odborníka:

Milá Petro. Hluboce s Vámi cítím a chápu složitost Vaší situace a Vaši bolest. Rozhodně si myslím,že Vaše zdravotní potíže lze řešit. Začnu tím nejdůležitějším-prevencí - životním stylem. Nepotlačujte pláč.Máte proč plakat.Pláč není projevem slabosti. Je to očistná emoce. Zakažte si zácpu.Zkuste se živit převážně rostlinnou stravou.Konzumace masa nás oslabuje. Zakažte si otázku: "Co bude když?" Neklaďte si ji ani když myslíte na svého syna. Užijte si toho,že je PRÁVĚ TEĎ PRÁVĚ TADY (Schválně používám názvu jedné zajímavé knihy- napsal psycholog RAM DASS:-) Žijte každý den naplno s vědomím,že naděje je na dohled. Najděte si denně trochu času na sport-ten který Vás baví. Nekonzumujte nic,co není zdravé,máte li jakoukoliv závislost,zbavte se jí(pokud nemáte žádnou,zapomeňte,že jsem tuto větu napsal:-) Při jakémkoliv nepříjemném pocitu,ba i bolesti zkuste nekonečný nádech,pak nekonečný výdech.Zopakujte nejméně 2x. V lékárně je volně prodejné Hypericum perforatum 15 CH 3x5 granulí-mohlo by Vám ulevit. Určitě bych Vám doporučil tejping fixátorů lopatek(asi oboustranný) a extenzorů a flexorů prstů . Syndrom karpálního tunelu je vždy doprovázen svalovými změnami- ty lze účinně ovlivnit. Přeji Vám brzkou úlevu a moře víry v dobré konce. Budu rád,když se ozvete na můj e mail mens-sana@seznam.cz Jsem s Vámi. Petr Jugas

MUDr. Petr Jugas
MUDr. Petr Jugas

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Soukromá praxe neurologie

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: