Penbene 1 500 000 vs. nitrofurantoin

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně vzájemné konzumace těchto dvou antibiotik... Dnes jsem byl s přítelkyní (věk 22 let) u praktického lékaře s příznaky na angínu, jelikož má již pátým dnem bolesti v krku a stále se to stupňovalo. Její praktický lékař při prohlídce řekl, že je to pouze zarudnuté a není potřeba léčit. Nicméně podle karty, kterou má u sebe předpokládal, že má zánět močového měchýře (z let minulých a s dřívějšími problémy ledvin a odebraného vzorku moči,ve které byla krev). Avšak nikoliv to neřešilo problém, kvůli kterému šla primárně k lékaři, tak jsem ji požádal, ať jde semnou k jinému lékaři, který jí předepsal Penbene na dobu jednoho týdne, jelikož angínu skutečně má... (tento doktor nám sdělil, že má přednostně brát penicilin, více pít a po celkovém rozboru moči řešit popřípadě nasazení antibiotik na močové cesty). Jelikož medicíně zcela nerozumím, rád bych se tímto zeptal, který prášek má skutečně brát přednostněji a jestli je popřípadě možná jejich kombinace. (Penbene si první prášek dnes již vzala) Předem mnohokrát děkuji. S pozdravem, Roman

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Možná jsem špatně pochopila Váš popis, nicméně nezmiňujete, že by přítelkyně nyní měla nějaké potíže, které by svědčily pro možný zánět močových cest (jako pálení či řezání při močení ap.), ani že by byl aktuálně proveden odběr moči, jehož výsledek by svědčil pro močovou infekci. Nepochopila jsem, jestli krev v moči byla zjištěna v minulosti, nebo nyní. Nicméně i pokud nyní Váš lékař moč vyšetřoval a byla zjištěna přítomnost krve, léčila bych ty v prvé řadě potíže, které jsou vyjádřeny, tedy "anginu". Angina je laické označení pro bakteriální zánět krčních mandlí, a tento stav skutečně vyžaduje terapii antibiotiky, optimálně penicilinem. Ne každá bolest v krku a zarudnutí mandlí mají ovšem bakteriální původ. Zejména v těchto podzimních měsících jsou velmi časté různé virózy horních cest dýchácích, které také mohou být provázeny bolestmi v krku a zarudnutím hrtanu či mandlí. Bakteriální "angina" bývá většinou provázena vysokými horečkami. Pokud Váš druhý lékař nasadil Penbene, měl pravděpodobně podezření na bakteriální "anginu". Léčbu jste již zahájili, proto bych doporučovala ji dokončit. Pokud je přítomna souběžně infekce močových cest, je možné, že i tato bude penicilinem vyléčena. Nedoporučovala bych nyní měnit antibiotika na Nitrofurantoin a už vůbec ne oboje antibiotika kombinovat. Pokud byla odebrána moč na bakteriologické (kultivační) vyšetření, vyčkejte výsledku. Teprve pokud by zde byla zjištěna přítomnost bakterie, která je k penicillinu rezistentní, a Vaše přítelkyně měla močové potíže, uvažovala bych o nasazení jiných anitbiotik (Nitrofurantoinu nebo jiných dle citlivosti případně vykultivované bakterie). Pokud je nyní v moči zjištěna krev, ale nikoliv infekce, měl by se původ krvinek dovyšetřit. Pokud je nález krvinek v moči záležitostí z minulosti, pak by bylo vhodné moč zkontrolovat. S pozdravem.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: