Pendeponizace nebo odstraneni mandli

Dobrý den, chtěl bych poprosit o váš názor na co bych měl spíše přistoupit. V rychlosti zrekapituluji moji situaci. Měl jsem po sobě opakovanou angínu ( pyogenní streptokok - ASLO 680). Po dvou antibiotikách hlavní přiznaky již zmizely, nicméně občasná bolest hlavy a s občasným pocitem v krku při polknutí. Mandle prý tedy mají chronický zánět. Po vyšetření na ORL mi bylo doporučena buď pendeponizace nebo odstranění mandlí. Pendeponizace mě celkem časově odrazuje jelikož léčba trvá 2-3 měsíce s tím, že šance jsou 50/50. U odstranění mandlí mám zase obavy, aby mi poté nevznikly jiné problémy. Co byste pro můj případ spíše doporučil? Existuje i nějaká jiná možnost jak se vyléčit nebo dvě zmíněné varianty jsou jediné řešení? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, postup je následný. Ke streptokové angíně patří samozřejmě elevace ASLO. Toto je nejdůležitější parametr, který dále ovlivňuje osud krčních mandlí. Bral jste ATB 2x,což je v pořádku a poslední hodnota ASLO byla 68O.Sleduje se dynamika procesu a proto se musí nabrat minimálně 2 nové hodnoty v odstupu cca 3 týdnů a podle aktuálních hodnot dále postupovat.Pokud bude ASLO na stejné hodnotě nebo se zvyšovat znamená to, že můžete mít skutečně chronickou tonsillitis a pak probíhá tkzv. Pendeponizace. Toto je aplikace 3 dávek Pendeponu v odstupu 3 týdnů/ každý týden jedna/ a poté opětně nabrat ASLO. Pokud se nebude měnit a bude stále na vysoké hodnotě je namístě provedení tonsilectomie. Předejde se tak riziku tkzv. metatonsilárních komplikací/ ledviny, srdce,klouby/.

MUDr. Vladimír Prokop
MUDr. Vladimír Prokop

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: FORTMEDICA ORL

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: