Perianální absces

Dobrý den, zhruba před 10 leti si mi udělal perianální absces, ten byl následně naříznut a vypuštěn. Nyní se mi píštěl znovu naplnila a v místě jizvy praskla. Teď z rány vytéká hnis, ránu sprchuji a snažím se krýt. Teploty nemám a cítím se celkem dobře. Chtěl jsem se zeptat, zda je nutné vyhledat lékaře, nebo zda se rána zase sama zacelí? Případně, zda se dá vyříznout celá píštěl a jak je tento zákrok náročný na hospitalizaci. Za odpověď děkuji!

Odpověď odborníka:

Je třeba zjistit zda se jedná o opakující se absces nebo skutečně dřímající a nyní otevřenou píštěl, t.j. spojení dolní části konečníku se zevním protorem mimo řitní otvor v jejímž průběhu je absces, hnisavé ložisko. To je možná třeba provést vyšetřením při kterém se průběh píštěle zjišťuje náplní kontrastní látkou - fistulografie. Pokud by tomu tak bylo,v tom případě se absces zhojí jen dočasně. Každopádně si myslím, že je třeba vyhledat lékaře na chirurgické ambulanci, proktologa aby stav posoudil. Ošetření každého hnisavého ložiska i bez píštěle je nutné, protože v dutině hnisavého ložiska jsou nekrotické, tedy hnisáním odumřelé části tkáně, které je třeba odstranit, dutinu vyčistit.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
lék na perianální absces | Od: Lenka | 25.4.2013 19:10
denně jezte stroužek česneku
a máte pokoj
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Laboratorní vyšetření klíštěte: má smysl?
Články: Laboratorní vyšetření klíštěte: má smysl?
Pokud máte rádi ve všem...
Možnosti biologické léčby u roztroušené sklerózy
Články: Možnosti biologické léčby u roztroušené sklerózy
Roztroušená skleróza patří...
Mononukleóza
Články: Mononukleóza
Mononukleóza je infekční...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
 Astma se může projevit až ve stáří
Články: Astma se může projevit až ve stáří
Někteří lidé mají to štěstí...
Jak rozpoznat mimoděložní těhotenství
Články: Jak rozpoznat mimoděložní těhotenství
Pokud se oplozené vajíčko...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: