Periorální dermatitida + atopický ekzém

Dobrý den, Prosím Vás tímto o další názor k mému problému. V patnácti letech se mi poprvé objevil atopický ekzém oční víčka a zátylek, malá ložiska 2-3 cm léčba - Opthalmo hydrocortizon po dobu 7let denně. Ve 22 letech přestala mast fungovat (nyní už vím jak nesmyslná byla léčba kožní lékařkou kortikoidy tak dlouho - tehdy jsem důvěřovala lékařce) Vysadila jsem kortikoid - prudké zhoršení a souvislá červená skvna na celém obličeji a krku Změnila jsem lékaře - ten se lekl, půl roku jsem nesměla nic - jen mazat sádlo a převařený lehce vyluhovaný černý čaj na omývání, později lipobase, za rok klid a vítězství Po období klidu se mi před více než rokem vrátil atopický ekzém (je mi 35 let, 169 cm, 57kg) léčba - protopic mast 0,01% úspěšně, moc nepálil, a pomohl, po zklidnění jsem se dostala až na interval 1x za 14 dní, dokonce 1x za 2 měsíce - před 3 měsíci vysazen z důvodu plánování prvního těhotenství, při zhoršení jsem použila 2 týdny Advantan krém (minulý týden po druhé během té doby), Začala se mi objevovat i větší ložiska AD nejen na obličeji ale i na holeni, na pažích, na vnitřní straně stehen, na břiše... Nyní po užívání se mi objevila periorální dermatitida. Proto před 3 dny vysazuji kortikoidy, zhoršení AD, objevuje se mi na tvářích, bradě, krku, očních víčkách, na rtech, svědí, každý den se zhoršuje. PD jsem již měla asi 3x, s odstupem asi 3 let, lékař ordinoval Rozex a antibiotika a tato léčba fungovala, ale nyní to nebude možné, dnes (27/04/2013) mám pozitivní těhotenský test (10 den po ovulaci). Ložiska PD se mi zvětšují, začínám omývat převařenou vodu s velmi lehkým odvarem z černého čaje (dle dřívějších rad) + Lipobase repair. Nepoužívám již 15 let žádnou kosmetiku, vzhledem k dermatitidám, případně jen v klidových fázích a velmi výjimečně (5x do roka se lehce nalíčím bez makeupu). Krém Lipobase na celé tělo a Lipobase repair na obličej mažu již několik let. Neomývám obličej vodou, jen Bioderma sensibioH2O. Mám alergii na parabeny - reakce se objevila 14 dní po nanesení alergenu, testy prováděli před asi 15 lety, nepoužívám tekutá mýdla a posledních 14 dní jen Linola emulzi na mytí, protože se mi objevila velmi svědivá dermatitida na intimních částech těla (před 8 týdny) - velmi úporné svědění, přešlo do pálení a řezání - samoléčba Baby panthen - nedráždí ani nezlepšuje, a Xyzal 2-3 tablety denně, protože 1 která je u mě běžná na 24 hod nepřinášela úlevu a probouzela jsem se ráno neovladatelným škrábáním. Navštívila jsem kožního lékaře - léčba 12. den Cutivate krém už druhý den výrazné zlepšení, poslední 2 dny jsem se namazala už jen na noc a od druhého dne užívání neužívám žádný Xyzal. Také během posledních 18 měsíců se mi v dvouměsíčních intervalech vracejí záněty gynekologické (= antibiotika loni 6x), přidávájí se alergie na použitá léčiva (jenamazol a atb.) poté záněty močového měchýře (v tuto chvíli v klidu, alergická reakce na Macmiror) - asi už mé tělo odmítá další léky a má oslabenou imunitu. Jsem zoufalá, každý měsíc se k minulým problémům přidává nový nebo zhoršuje starý. Vím že v těhotenství se nejspíš kožní problémy ztratí, ale poté zase vrátí, zatím to tak nevypadá... Ale co dál, jaký je plán? Co teď s PD, AD a co do budoucna? Děkuji předem za každou radu

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dotaz byl ke mě dnes přesunut. Velmi mě to mrzí, ale takto přes poradnu, ačkoliv jste se pečlivě snažila uvést řadu podrobností, není možné Vám bez znalosti dalších souvislostí dát kvalifikovanou cílenější radu. Je nutné, abyste věc konsultovala s Vaším ošetřujícím dermatologem, nebo se s ním domluvila ještě na vyhledání druhého názoru - vyšetření a konsultaci u jiného dermatologa (vzhledem k míře potíží na to máte jistě právo...) + je nutná kooperace postupu s alergologem. V průběhu těhotenství se "alergicko-imunologické" potíže často zmírní, ale doba po porodu, jak správně uvádíte, je riziková pro znovu znovuvzplanutí problému, bohužel není spolehlivý způsob jak tento průběh předvídat. Je vhodné zvážit, zda zhoršení kož. potíží v posl. době není dáno nějakou jinou příčinou (často to bývá třeba nedoléčená infekce - v ORL nebo gynekologické oblasti, ale i jiné problémy, třeba porucha štítné žlázy a další). V době gravidity je na ekzém možné řadu přípravků použít (včetně kortikoidů, pokud není aplikace velkého rozsahu), také užití antihistaminika proti svědění je možné (ve Vašem případě vzhledem k nedost. účinku Xyzalu možno zvážit užití jiných, novějších typů léčiv z této skupiny). Omlouvám se, že jsem Vám příliš nepomohl, ale podobný složitější problém je skutečně nutné řešit se znalostí všech detailů a hlavně osobně po provedení tělesného vyšetření. Přeji klidný průběh gravidity a doufám, že se podaří brzy najít způsob, jak Vám ulevit.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: