Pesar na snizenou delohu

Moje 91leta tchyne dostala pred 25 lety, po zakroku rozbijeni ledvinovych kamenu lejsrem, pesar na podporu snizene delohy. Do ted chodi na vymenu (co 2-3 mesice), protoze se boji upadnuti delohy. Dr ji pozyva, na jeji prani, protoze se boji. Pritom uz potrebuje vlozky, hlavne v noci, jelikoz nemuze udrzet moc. Zda se mi to zbytecne. Je to nutne v tomto veku? A kdyz uz, tak je nutne tak caste vymeny? Jak dlouho muze ten pesar byt zavedeny? A kdyz unika moc, je to vubec funkcni? Neni zneuzivano jeji stari a nevedomost? dekuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud je sestup dělohy a pochvy a není řešen operačně, je vhodný pesar. Často se volí právě u starších žen. Potíže s močení souvisí pravděpodobně se setupem, ale to je nutné řešit s gynekologem event.urogynekologem. Záleží, jaký typ inkontinence Vaše tchyně má.Něco lze řešit operačně, něco tabletkama. Výměna cca za 2-3M je běžná a doporučuje se. Pokud nebude zaveden pesar, záleží na sestupu, pokud sestupuje pochva před rodidla, hrozí otlaky, infekce a celkové zhoršení stavu včetně přidružených močových infekcí. Závěrem je postup lékaře správný, postupovala bych stejně:)

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: