Pethersova choroba

Dobrý den, můj skoro 6-letý syn má Perthesovu chorobu na pravé kyčli, dostane Atlanta dlahu, chodíme na rehabilitace s cílem zajistit rozsahy pohybů a na vířivku. Zřejmě má již víc jak polovinu kloubní hlavice deformovánu a bylo nám řečeno, že pokud se jeho stav nezlepší cca do 3 měsíců, bude operován. Je asi pravdou, že by se doba léčby zkrátila, ale jeden fyzioterapeut mě postrašil, že operace je nepříjemná a jsou po ní hluboké jizvy, tak se chci zeptat, co je na tom pravdy a taky, jestli byste mi mohli poradit, jak můžu zabránit (pokud to lze) tomu, aby se ta choroba nedostala i na druhou kyčel, zda lze preventivně podávat nějaké vitamíny či jiné přípravky, které by pomohly? Taky jsem se chtěla zeptat, jestli je tato choroba vyléčena vždy, popř. jaké jsou ty nejhorší vyhlídky. Četla jsem na internetu, že konzervativní metodou léčby je pravděpodobnost vyléčení 70 procent a u chirurgického zákroku až 90 procent, je to pravda? Budu Vám velice vděčná, když mi odpovíte a poradíte co nejvíc, nejsem zdravotník a k lékaři když přijdu, je to na pět minut a já si nikdy nestihnu vzpomenout na všechny otázky. Děkuji Vám mockrát předem.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Šárko, není přesně známo, čím je Perthesova nemoc způsobena. Jde o avaskulární nekrózu kostní hlavice stehenní kosti. Rizikovými faktory pro její vznik je nadváha, častěji se vyskytuje u chlapců mezi 3. a 8. rokem. Nebývá výjimkou, že se onemocnění objeví i oboustranně, většinou však jsou postiženy obě kyčle ve stejnou dobu - ortoped by postižení druhé kyčle na rentgenu poznal. Neleze však říct, čím by se dalo postižení druhostranné kyčle zabránit (dobré by bylo snížit nadváhu - pokud jí Váš syn trpí). Perthesovu nemoc lze léčit konzervativně - v nemocnici, kde je na kyčle dlouhodobě působeno tahem, a operačně - metoda zvaná cointainment umožní zanoření hlavice do jamky a zabrání vzniku deformací. Po operaci se přikládá sádra na šest týdnů a poté je nutné dodržovat odlehčovací režim. o tom, která varianta připadá v úvahu rozhodne ortoped (je nutno vzít v úvahu věk dítěte, stupeń postižení a další faktory). Úspěšnost operace je velmi dobrá (jak píšete - 90%) a bývá prováděna na specializovaném dětském ortopedickém oddělení, kde s ní mají bohaté zkušenosti. Jizva nemusí být příliš velká, hojení většinou u dětí probíhá bez problémů (pouze některé děti mají tendenci ke tvorbě větší jizvy - keloidu. Příště se nebojte si při návštěvě lékaře všechny otázky poznamenat a třeba se na papír i podívat, když zapomenete. Lékař Vám jistě rád informace poskytne.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: