Pfapa syndrom

Dobrý den, můj syn asi ve 4 letech začal trpět jedenkrát za měsíc angínou, až lékařka vyslovila podezření na pfapa syndrom. Měl pozitivní reakci na prednison a horečky začaly postupně ustupovat až do vymizení, jen se mu to ozvalo asi 3x ve slabé podobě po očkování, ale teď těsně před prázdninami po ukončení první třídy v osmi letech začal mít ty samé potíže, schvácenost, bolesti hlavy, vysoká horečka, zvracení, bolesti bříška, čepy většinou druhý den, negativný stěry z krku, nikdo další z rodiny to od něj nechytil. První ataka v květnu, druhá v červenci a třetí po měsíci teď v srpnu. Při první atace po dvou letech byl v kontaktu se spálou. Proto lékařka okamžitě nasadila ATB. Podruhé se nám to přihodilo na dovolené, kde byl i hospitalizován v Klatovech, jediná výjímka, že po hospitalizaci dostal vyrážku podobnou spále, ale výtěry negativní a čepy mu samy zmizely, celkový stav se začal lepšit a v nemocnici mu nasadili ATB jen pro zvyšující se CRP 68 jinak jeho stav byl lepší než předešlé dny, byl mu nasazen fromilid, ale jsem přesvědčená, že to spála ani angína nebyla, dnes bez tří dnů po měsíci opět další ataka zničeho nic, ráno ještě celkem zdravé dítě, jen se necítil úplně dobře a v poledne teplota 38,9. Zatím bez čepů, ale bolest v krku, nohou, zad. Přiznám se, že jsem celkem znepokojená, myslela jsem, že pokud periodická horečka ustoupila a dítě bylo dva roky v pořádku, jen po tom očkování se mu to trošičku rozjelo, tak už by mělo být v pořádku. Může se PFAPA znova manifestovat i třeba jen zvýšenou zátěží, kterou s sebou přináší nástup do první třídy? Syn v druhém pololetí začal chodit se školou na kurzy plavání a všimla jsem si po každém plavání a sám si stěžoval, že ho svědí kůže, pálí oči, někdy měl i na kůži reakci po chloru. Bojím se do budoucna, aby mu to třeba nepřešlo do závažnější formy například juvenilní revmatoidní artritidy či TRAPS syndromu. Je mu již osm a půl roku. Děkuji za odpověď a přeji kdrásný zbytek léta

Odpověď odborníka:

DObrý den. SPíše Vás odkážu na kolegyni, paní MUDr. Pavlu Koželuhovou z Plzně. Má zkušenosti s alternativní léčbou PFAPA syndromu a je to zkušený pediatr. Jednak Vám zodpoví podrobně Vaše dotazy a pokud budete chtít, může si syna převzít do péče, která by byla jednoznačně potřebná. S pozdravem dr. Čupera

MUDr. Jaroslav Čupera
MUDr. Jaroslav Čupera

Specializace: Intenzivní medicína
Pracoviště: ARO Nemocnice Ivančice

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: