Pfapa syndrom?

Dobrý den, prosím o posouzení našeho problému. Náš 4,5 letý syn je téměř 2 roky velmi často nemocný (od nástupu do školky). Nejdříve to byly záněty uší, nekonečné rýmy, záněty spojivek, poslední půl roku se mu však 6x vrátila "angína". Podle mě to ale normální angína není. Vždy to začne aftami v puse, pak horečkami přes 39, k tomu bílý povlak na mandlích jak když mu na ně někdo nalepí žvýkačku a mandle má hodně zvětšené. V krku ho ale NIKDY NEBOLÍ! Výtěry vždy negativní, běžná flóra, žádný streptokok. CRP zvýšené - někdy 35, ale někdy i 90. Tudíž pokaždé vyfasujeme antibiotika a do 24 hodin je zázračně zdravý. Mandle se rapidně lepší, horečky ustoupí. Už jsme byli i 10dní na píchaném penicilinu, poté dostal 2x Pendepon po 3 týdnech, ovšem za 2 dny po Pendeponu opět horečky a opět "angína". Už jsme i po odstraněna nosní mandle, ale za 3 týdny opět horečky, bílé mandle a hospitalizace v nemocnici na atb do žíly... Já už začínám být přesvědčená, že se jasně jedná o PFAPA syndrom. Toto přece nejsou angíny.. Prosím neznáte nějakého lékaře v Brně, který o PFAPA syndromu ví více? Děkuji moc.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, z Vašeho popisu je diagnoza PFAPA dost pravděpodobná, ale bohužel nikoho v Brně neznám. Na této jednotce je nepříjemné, že neexistuje test, který by syndrom potvrdil. Ale pokud zavoláte do brněnské fakultní nemocnice, měli by Vám někoho poradit. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x