Ph ejakulátu

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně PH ejakulátu. Moje PH ejakulátu je podle SPG zpravidla v rozmezí 8,2 až 8,5 - tedy příliš zásadité. Výsledky těchto SPG jsou špatné, až 98% špatná morfologie a progresívní pohyb jen 2-6%. Ale když jsem měl u SPG zcela výjimečně PH 7,4 tak v tomto případě byla morfologie výrazně lepší o desítky procent /43%/ a taky progresívní pohyb byl cca 44%. Měl bych tedy dva dotazy: 1. Má PH ejakulátu zásadní vliv na kvalitu spermií, škodí tedy spermiím příliš zásadité prostředí, tj. PH 8,2 až 8,5 ? 2. Pokud ano, jakým způsobem mohu PH snížit na normu, jsou na to léky nebo stačí upravit jídelníček a jak konkrétně? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den. V zásadě jste si na první dotaz již odpověděl sám, koneckonců i Vaše výsledky spermiogramu to doakzují. Tedy ano- pH má vliv na kvalitu spremií a hlavně jejich pohyblivost. Celkově lze tělěsné pH ovlivnit vhodnou potravou - poradím Vám dvě základní pravidla: maso je kyselé, zelenina a ovoce je zásaditá. Pokuď chcete mít vyváženou acidobázickou rovnováhu ( tedy pH v normě), jezte víc zeleniny a ovoce a míň masa, uzenín, vnitřností ( z masa dávejte přednost hydině a taky rybám). Dále nepijte coca colu a podobné nápoje ( pro vysoký obsah kyseliny fosforečné), citrusové plody konzumujte taky v omezené míře. Na celkové acidobázické rovnováze se podílejí i jiné vnitřní nemoci, jako např. cukrovka nebo chronická bronchitická nemoc či astma ( pokuď nimi ale netrpíte, dokážete pH ovlivnit pouze stravou).

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: