Píchání jater, zvyšené jatrní testy

Dobrý den, na konci ledna/začátku února mně popíchavalo v oblasti jater cca 2 týdny, bylo to chvílemi i jako kdyby nepříjemné říznutí. Myslím, že to bylo způsobeno především tím, že jsem od prosince a celý leden držel špatnou životosprávu - hospodská jídla každý den a 2x týdně alkohol - i ve větší míře (byl jsem v zahraniční). Nedávno jsem bral antibiotika skrz jiný důvod a po nich jsem byl na jaterních testech. Játra už necítím, ale měl jsem ALT 1,6 a AST 0,9. Doktor mě neposlal ani na SONO. Mám se něčeho obávat a radši ho požádat o nějaké dodatečné vyšetření? Asi před 7 roky (v 18 letech) jsem měl poprve zvýšené jaterní testy (tehdy jsem byl i na sonu a tam vše v pořádku, bylo to odovodněno především nachylností na sport - po něm jsem cítil píchání v boku, praktický lékař mě ale nikdy neposlal k nějakému odbornikovi, (od te doby jsem měl snad jen 2x krat zvyšený bilirubin a chodim kazdych 6 mesicu preventivne na krev). Když sportuji - především při rychlejším běhu mě v oblasti jatrech občas píchne, dnes nesportuji závodně, ale i tak mě to štve - vím, že to může být i od páteře. Jinak behem roku se celkem hlídám a jím většinou zdravě /tučné a smažené velmi zřídka/, sladke vubec, hodně zeleniny akorat alkohol - maximalně jednou týdně, ale teda i vetsi míře.

Odpověď odborníka:

Víceméně jste si odpověděl již sám - příčinou zvýšených jaterních testů byla patrně špatná životospráva. Zkuste vyloučit tučné, smažené, kořeněné pokrmy, také alkohol. Kontrola jaterních testů za měsíc, při přetrvávání zvýšení provést ultrazvuk a podrobnější došetření. Zatím bych z toho nedělal vědu. Píchání při sportu nesouvisí s játry.

MUDr. Pavel Růžička
MUDr. Pavel Růžička

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: