Píchání kůže

Dobrý den, moje obtíže začaly v říjnu minulého roku,kdy mi byly zjištěny chlamydie trachomatis. Nasadili mi antibiotika Azitromycin sandoz a po měsíci po testech sdělili,že je vše v pořádku. Už v průběhu braní atb mě začala svědit kůže,což jsem považovala za průběh infekce. Lékař mi při kontrole sdělil,že to přejde a že mám možná kvasinky. Brala jsem probiotika,často piju acidofilní mléka a snažila se upravit jídelníček. Přesto mě kůže stále svědí, poslední dobou mám i pocit jakéhosi píchání a "kousání".Především na nohou,ale občas i jinde po těle.Žádné vyrážky nemám,pouze se mi dělají na nohou šupinky.Již jsem navštívila i odborníka na celostní medicínu,který mi tvrdil,že se mi po dobrání atb přemnožily plísně ve střevě a nasadil mi několikery bylinné kapky a tablety na detoxikaci organismu. Ani toto nepomohlo. Napadlo mě,že by to mohla být reakce na antibiotika(kdysi jsem měla alergickou reakci na Biseptol),nicméně tak dlouhodobé obtíže mi nesedí. Zároveň jsem měla asi před čtvrt rokem patrně hemeroidy-krvácení při stolici, to nyní ustalo,ale občasné svědění trvá.Jenom dodávám, že snadno podléhám stresu a jsem dost úzkostný člověk,zvláště poslední dobou,co mám všechny tyto obtíže. Mohly by být moje problémy způsobeny pouze psychikou?Co mi,prosím,radíte?Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, svědění kůže může mít celou řadu různých příčin (alergie, primárně kožní onemocnění, dysfunkce štítné žlázy, některá jaterní onemocnění, neurologická onemocnění aj.) a může být opravdu způsobena i psychogenně. Rozvahu o příčině stavu a příslušná vyšetření by měl provést především Váš praktický lékař, který zná i ostatní detaily, které se Vašeho současného i předchozího zdravotního stavu týkají. S proběhlou infekcí Chlamydiemi (nebo nějakým jejím dlouhodobým následkem) potíže podle mého názoru nesouvisejí - k tomu, zda je tento problém vyřešen se musí vyjádřit ten lékař, který Vás léčil (gynekolog?). Ohledně "plísní ve střevech" a "detoxikace" - jde o u "alternativnějších" lékařů nebo léčitelů populární diagnostické závěry pro celou řadu různých tělesných potíží a dovoluji si tvrdit, že ve Vašem případě není nutné se tímto znervózňovat. Navíc azitromycin patří mezi ATB, která jsou pro střevní mikroflóru spíše šetrnější (případná alergie na něj možná sice je, ale jak uvádíte - nebylo by obvyklé trvání alergické reakce takto dlouho...). Obraťte se tedy na svého praktika a na dalším postupu se domluvte hlavně s ním.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Chlamydie | Od: Josef | 16.2.2014 07:21
Dobrý den,
píší jelikož mam ten stejný problém, jako slečna co
psala dotaz. Táké jsem si prošel infekcí Chlamydiemi
trach. Byl jsme zaléčen stejnými antibiotiky
Azitromycin sandoz. Po dobrání ATB se mi asi po
týdnu začali objevovat potíže jako pálení a píchaní
kůže a svědění řitního otvoru. Zajímalo by mne jak si
s tím slečna Kristýna poradila a co Vy navrhujete ?
děkuji
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: