Píchání na hrudi a bolení hrudní páteře

Dobrý den, je mi 27 a mám dvě děti, mladšímu je 8 měsíců, kojím. Od října se mi po mnoha letech vrátily stavy úzkosti, důvodem byla manželská krize. Od té doby mě trápí mimo jiné i bolesti hrudní páteře, není to výrazná bolest, spíš cítím přetížení z častého kojení. Zároveň ale pociťuji píchání na hrudníku, několikrát za den nezávisle na námaze. Píchnutí trvá krátce, pár vteřin, ale bývá někdy velmi nepříjemné. Cítím také často tuhou bránici v souvislosti s úzkostí. Mám strach, aby píchání na hrudi nebylo nic vážného např.s plícemi. Krevní testy, poslech plic, ekg a echo srdce, neurologie -to vše je v pořádku. Četla jsem že tyto problémy mohou mít souvislost s hrudní páteří. Projevilo by se nějaké závažné onemocnění plic nebo srdce při nějakém z vyšetření, které jsem podstoupila? Chodím na psychoterapii a má psycholožka říkala, že na hrudníku jsou četná nervová zakončení, a při úzkosti a stresu se mohou takto bolestivě ozývat. Užívám hořčík a vápník. Také mi při kroužení lopatkami mezi nimi hlasitě křupe, a v červenci jsem měla zablokovanou krční páteř. Pro zajímavost, dvakrát jsem rodila, ale bolest při zablokované krční páteři byla nesnesitelná. Jsem nyní nadměrně úzkostlivá a vše mě lehce vyvede z míry, proto se chci ujistit, zda je tento můj problém nezávažný, a jestli se např.spraví posílením zad. Děkuji

Odpověď odborníka:

Posílení zad sice třeba bude, ale nevyřeší problém. První kroky by měly vést k fyzioterapeutovi, který nejen zlepší funkci hrudní páteře, ale současně doporučí právě cílené cviky, které budete dělat pravidelně, aby zlepšení mohlo zůstat déle.Pokud by tuto práci udělal lélkař( to by bylo ideální), kterýs e věnuje" aktivní fyzioterapii", tak by Vás současně s léčbou mohl uklidnit, že se nejdná o vazbu na nějaké onemocnění plic či srdce. Uváděná vyšetření to sice vylučují existují ale i netypické varianty, to by měl poznat Váš léklař. takže buď kombinaci fyzioterapie, cvičení a kontroly u vašeho lélaře, zda vše odpovídá dosdavadní situaci, tzn. řže jste zdravá, ale fyziccky\ a psychicky přetížená, na čemž ale bude potřeba také pracovat, nebo doporučí např. opakovat něklteré vyšetření, či doporučí doplňující. Více těžko takto na dálku..

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: