Píchaní u srdce

Ráda bych vás poprosila o radu. Kvůli úrazu jsem již měsíc doma v klidu, takže bez pohybu, spíš sedím a ležím jen. K úrazu se mi ke všemu přidala trombóza v lýtku a beru nyní týden Xarelto. A v posledních dnech se mi stane, že mě nečekaně bodne u srdce. Bolest přijde náhle, bolí jako kdyby mě někdo píchal někde u srdce, a to hlavně při nádechu. Jak rychle bolest přijde, tak rychle odezní, trvá to max. minutu. Potom jakoby nic. Může to být jen skřípnutý nerv z toho neustálého sezení či kvůli trombóze bych se měla obávat něčeho závažnějšího? Děkuji za odpověď!

Odpověď odborníka:

Katko,
bolesti, které jsou způsobeny "skříplým nervem" bolí velmi podobně jako popisujete, bolest je píchavá, lokalizovaná do jednoho místa a je vázaná na pohyb nebo dýchání a i údaj o klidovém režimu a sezení tomu velmi odpovídá. Při plicní embolii, na kterou patrně myslíte, může být také bolest na hrudi, ale návaznost na pohyb nebo dech většinou není, dále bývá přítomen např. kašel, dušnost, proti této diagnóze navíc mluví užívání Xarelta (byť extistují i případy, kdy plicní embolie vznikla i při antikoagulační terapii). Takže bych se spíš klonil k možnosti, že vaše obtíže jsou nezávažného charakteru, ale vyloučit se nic takto na dálku nedá. Doporučil bych vám proto alespoň návštěvu praktického lékaře, který vás vyšetření, provede EKG, event. laboratoř a dle výsledků s vámi zkonzultuje další postup.
S pozdravem

MUDr. Jiří Martinů
MUDr. Jiří Martinů

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: