Píchání u srdce, zvýšený tep

Dobrý den,je mi 17let a chtěla bych se zeptat,co mi může být,když mám zvláštní stavy.Trvá to už asi 3 měsíce,je to od doby kdy jsme se rozešli s bývalým přítelem.Rozchod jsem snášela špatně.Nejedla jsem celé dny,kouřila jsem krabičku denně a pila kafe.Měla jsem deprese,stres a byla jsem hodně nervní.Do toho ještě náročná škola.Nejdříve to začalo tím,že se mi občas motala hlava.Během krátkého času,se do toho přidal zvýšený tep.Zvyšoval se ikdyž jsem byla v klidu.Jednou jsem byla s kamarádkami venku a z ničeho nic se mi udělalo špatně.Zvýšil se mi tep na 160/min.Motala se mi hlava,měla jsem zimnici a klepala jsem se.Začalo mě píchat u srdce a takový tlak na srdci.Bylo mi na zvracení a měla jsem pocit že omdlím.Bylo mi slabo a malátně.Měla jsem pocit,že se mi celý žaludek sevřel a cítila jsem strach,stres a deprese dohromady.Nevím jak to popsat.Trvalo to asi hodinu.Od té doby se mi to dělo každý den,nebo obden.Ale nikdy to netrvalo tak dlouho a nebylo to tak příšerné,dalo se to vydržet.Trvalo to asi měsíc,pak se to pomalu snižovalo,že jsem to neměla obden,ale třeba 4x do týdne.Pak jsem měla cca 3 týdny klid. Teď se mi to zase vrátilo a mám ty stavy znova,rozbolí mě do toho i hlava a píchá mě u srdce stále. Nemůžu z toho ani spát a špatně se mi dýchá. Necejtím se v poslední době vůbec dobře a zajímalo by mě co semnou může být. Vím,že když jsem byla malá,že jsem měla na srdci šelest. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, je velmi nepravděpodobné, že by Vaše potíže souvisely s problémem se srdcem nebo cévami (a se šelestem - většina šelestů v dětství je "nevinná"), jedná se nejspíše o tzv. panické ataky (tedy záchvaty úzkosti) a potíže, které vnímáte, jsou tělesnou reakcí na psychický stav (tep, pocit na omdlení, točení hlavy, dušnost). Je určitě vhodné, abyste se s problémem obrátila na praktického lékaře - jednak provede základní tělesné vyšetření, a jednak se s Vámi pobaví o možnostech léčby - způsoby, jak Vám od potíží ulevit jsou (různé...) a určitě se na některém z nich domluvíte. Neberte to prosím tak, že "jste blázen", podobné stavy nejsou nic výjimečného a není za co se stydět.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: